SVECI

Sveti Januarije – svetac čija se krv i danas čudesno pretvara u…

Danas slavimo svetog Januarija. Sveti Januarije ili talijanski Gennaro rođen je u trećem stoljeću u Beneventu i bio je biskup Napulja za progona cara Dioklecijana. O njegovu životu povijesni izvori uglavnom šute tako da o njemu doznajemo uglavnom iz legendi. Prema jednoj takvoj legendi sa samo petnaest godina postao je svećenik, a sa dvadeset godina biskup.

Kao biskup pošao je u zatvor pohoditi dva đakona i dva laika zatvorenih zbog svoje vjere. Tamo ga je snašla ista sudbina, te je s đakonom i lektorom koji su mu bili pratnja i on bačen u zatvor. Osuđeni su na smrt i bačeni divljim zvijerima, ali im one nisu naudile. Potom su bačeni u užarenu peć, ali im ni vatra nije naudila te im je 305. godine konačno odrubljena glava.

Sveti je Januarije glavni zaštitnik grada Napulja. Ono po čemu je sveti Januarije zasigurno najpoznatiji svakako je čudo koje se godišnje događa o svečevu blagdanu te još dva puta tijekom godine. Naime, u katedrali u Napulju čuva se i ampula za koju se vjeruje da sadržava krv svetog Januarija. Krv u relikvijaru, koja je inače u krutom stanju, o svečevu se blagdanu spontano pretvara u tekućinu. Nadbiskup Napulja pokazuje relikvijar narodu, naginjući ga kako bi vidjeli da je sadržaj krut i odlaže ga na oltar. Nakon molitve, sadržaj ampule se pretvara u tekućinu.

Nadbiskup potom podiže ampulu, naginje je i pokazuje narodu kako bi se vidjelo da se sadržaj pretvorio u tekućinu. Potom se ampula izlaže na štovanje tijekom osam dana. Nekad se ovaj proces likvifikacije događa gotovo trenutno, a nekad tek nakon nekoliko dana. Napomenimo još da je Riznica svetog Januarija, koja se nalazi uz katedralu, znamenita zbog vrijednih umjetničkih djela i dragocjenosti koje su tijekom stoljeća svecu darivali različiti pape, kraljevi, bogataši i obični puk.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er