SVECI

Sveti Ivan Zlatousti

Danas slavimo svetog Ivana Zlatoustog. Sveti Ivan Zlatousti spada u najproduktivnije istočne crkvene teologe i pisce, te ga stoga i ubrajaju u četiri velika istočna crkvena oca. Nazivaju ga i “euharistijskim doktorom” jer je, kao nitko prije njega, posve jasno iznio pravovjerni nauk o euharistiji.

Porijeklom je iz grada Antiohije u Siriji, a rođen je oko 354. godine. Najprije je bio monah i pustinjak, a zatim znameniti propovjednik. U propovijedima je vješto spajao teologiju i moral, praktičan život i nauk Svetoga pisma. Znao je u sve unijeti Riječ Božju i brinuti se za to da vjernici mogu živjeti pravim životom iz poklada svoje vjere. Bio je toliko dobar propovjednik da su ga prozvali “Chrisostomos” ili “Zlatousti”, poznat kao vrstan poznavatelj poslanica svetoga Pavla te izuzetno plodan teolog i teološki pisac. Od 398. do 404. godine obnašao je službu carigradskog biskupa ili patrijarha.

Svrgnut je s biskupske stolice zbog sukoba s carem, jer je nemilosrdno nastupao protiv razuzdanog života carske obitelji i viših slojeva društva, pa i klera, ali je uskoro na inzistiranje naroda vraćen iz progonstva. Uskoro je, međutim, opet protjeran pa je u progonstvu na Crnom moru i umro 407. godine. Svetac je inače umro 14. rujna, ali mu se spomendan slavi na današnji dan jer je na dan njegove smrti blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

Relikvije su mu ubrzo prenesene u Carigrad, u crkvu Svetih apostola, a danas se čuvaju u Rimu. Nedavno je Papa dio njegovih relikvija, kao izraz bratske ljubavi i ekumensku gestu, vratio u Carigrad. U ikonografiji ga se prikazuje kao istočnog biskupa s Evanđeljem u ruci. Atributi su mu košnica (zbog blagoglagoljivosti), anđeo i golub (simbol nadahnuća Duha Svetoga). Zaštitnik je propovjednika, a zaziva se i kod epilepsije.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er