SVECI

Sveti Ivan XXIII. – “Dobri papa”

Danas slavimo svetog Ivana XXIII., papu. Ivan je rođen 25. studenoga 1881. kao četvrto od četrnaestero djece siromašnih roditelja. Na krštenju je dobio ime Angelo Giuseppe Roncalli. Stupio je u sjemenište biskupije Bergamo te je 1904. postigao doktorat iz teologije i zaređen za svećenika.

Dvadesetih godina dvadesetog stoljeća stupa u vatikansku diplomatsku službu te postaje apostolskim vizitatorom u Bugaskoj, čiju je zemlju i narod jako zavolio. Promaknut je u nadbiskupa i postavljen za apostolskog delegata u Turskoj i Grčkoj. Kada su tridesetih godina počeli jačati antisemitski osjećaji, nadbiskup Roncalli je uložio veliki napor kako bi od mjesnih vlasti zaštitio lokalne Židove i druge manjine. Isto je učinio i kada su počeli nacistički progoni Židova. Na tisuće Židova spašeni su njegovim zauzimanjem, pa je poslije Drugoga svjetskog rata proglašen ‘Pravednikom među narodima’.

Poslije misije u Turskoj imenovan je apostolskim nuncijem u Francuskoj, gdje se Crkva nalazila u delikatnoj situaciji jer se poslijeratna vlada željela riješiti biskupa koji su na bilo koji način surađivali s nacistima. Ondje ga je 1952. zateklo i imenovanje kardinalom i patrijarhom Venecije. Kada je 1958. umro papa Pio XII., Roncalli je pošao u Rim gdje je, na iznenađenje mnogih, izabran za papu i uzeo papinsko ime Ivan, koje pape nisu nosile stoljećima.

Kao papa, Ivan je počeo pohoditi rimske župe, zatvore i siromahe. Ispričao se i za antisemitske ispade u povijesti Crkve i održavao srdačne odnose sa Židovima. Možda najvažnija odluka pape Ivana bila je da sazove Drugi vatikanski sabor, koji je promijenio lice Crkve. Nemjerljiv je i njegov doprinos u razvoju ekumenizma.

Vezani članci

Papi je 1962. dijagnosticiran rak želuca, što je za ono doba bila terminalna dijagnoza. U zadnjim je mjesecima učinio mnogo na smirivanju Kubanske krize između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza. Kao takav, bio je prvi papa koji se pojavio na naslovnici magazina „Time“. Umro je 3. lipnja 1963., u 81. godini života.

Papa Ivan bio je poznat po svom dobroćudnom karakteru te su ga stoga i prozvali „Dobri“. Postoje brojne anegdote koje svjedoče o njegovoj živoj i duhovitoj naravi i spremnosti na šalu. Blaženim je proglašen 2002. godine, a 2014. i svetim, zajedno s papom Ivanom Pavlom II. Spomendan mu se ne slavi na dan preminuća, nego na današnji dan, kada je 1962. otvoren II. vatikanski sabor.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er