SVECIVJERA I DUHOVNOST

SVETI IVAN OD BOGA Osnivač Reda braće bolničara

Sveti Ivan od Boga rođen je 8. ožujka 1495. u obitelji Ciudad u Montemoro (Portugalu). Već kao dječak od 8 godina bježi od kuće u susjednu Španjolsku. Roditelji nisu nikad saznali kamo je nestao. Zaposlio se u Španjolskoj kao pastir kod jednog posjednika u mjestu Oropesa. Onda ga je nemirni duh odveo u vojnike. Promijenio je više gospodara i objahao cijelu Europu sve do naših krajeva.

Iz jedne teške vojničke svađe umalo da nije završio na vješalima. Nakon dugog lutanja sveti Ivan čuo je glas koji mu je govorio: “Idi kući!” Po povratku u rodnu kuću doznao je da su mu roditelji pomrli od tuge. Zato je htio ispaštati i iskupiti se djelima milosrđa prema bližnjima. Jednom je zgodom iz goruće bolnice spasio nekoliko bolesnika koji su nakon požara ostali bez krova nad glavom, bez svoje bolnice.

Tako je Ivan osnovao prvu bolnicu s 42 kreveta, koju će ubrzo slijediti i druge. Oko njega su se počeli okupljati oni koji su bili spremni dvoriti i njegovati bolesnike. Ivan se gotovo 12 godina žrtvovao za bolesnike. Drva za zimu izvlačio je iz bujica koje su nosile oborena stabla. Jednom je takvom prilikom pred njim u vodu palo dijete. Skočio je za njim, ali ga nije uspio spasiti.

Na smrt se prehladio i uskoro izdahnuo. Zbog svojih vrlina i zasluga Ivan od Boga je proglašen blaženim 1590. a svetim je priznat 1690.  Uz Svetog Kamila de Lellisa 1930. sveti Ivan od Boga proglašen je za zaštitnika bolničara i njihovih udruga.Za zaštitnika su ga prihvatile medicinske sestre i ostalo bolničko osoblje.  Dodatno je odabran  i za zaštitnika od alkoholizma te od raznih tjelesnih bolesti, osobito srčanih. Za svojeg zaštitnika su ga izabrali i knjižari i vatrogasci. Ali njegova se nova zajednica proširila po mnogim zemljama osnivajući nove bolnice.

Zatim su se pojavili i u Zagrebu, gdje su vodili bolnicu koja je bila na mjestu nebodera na početku Ilice, gdje je danas kapela Ranjenog Isusa. Papa Pio V. dao je njegovim sljedbenicima 1572. poseban habit i odredio pravila življenja. Već 1648. red je brojio samo u Španjolskoj preko 80 bolnica. Nad svečevom rodnom kućom podignuta je crkva i bolnica. Soba u kojoj je umro sveti Ivan od Boga pretvorena je u kapelicu. Na Strmcu kraj Cernika (Nove Gradiške) godine 2011. otvorena je bolnica koju vodi Red braće bolničara.

www.medjugorje-news.com

Izvor
sveci.net
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er