CRKVASVECI

Sveti Filip Neri- treći apostol Rima

Danas slavimo svetog Filipa Nerija, kojega nazivaju trećim apostolom Rima. Filip Neri je rođen u Firenci kao jedno od četvero djece plemićkih roditelja 1515. godine. Kao dijete bio je veseo i poslušan. Školovao se kod dominikanaca u Firenci. S osamnaest godina poslali su ga bogatom rođaku u San Germano, gdje je doživio mistično iskustvo koje mu je posve promijenilo život.

Osjetio je poziv Duha Svetoga da radikalno nasljeduje Isusa Krista i služi Njegovoj Crkvi. Stoga se uputio u Rim. Ondje se zaposlio kao odgojitelj sinova nekog Firentinca, koji su pod njegovim vodstvom procvjetali. Tako se otkrio Filipov dar da iz ljudi izvuče ono najbolje u njima.

Filip Neri je u Rimu provodio život posta i molitve, jedući tek malo kruha i povrća. Uskoro je započeo studij filozofije i teologije, ali je nakon tri godine, premda je bio izvrstan student, odustao od studija kako bi se posvetio rimskim siromasima i reevangelizaciji grada. Bio je izvrstan govornik, te je znao navesti slušatelje da ga slušaju i o stvarima koje inače ne bi slušali i o prednostima kršćanskog načina života.

Imao je i nevjerojatan smisao za humor. Okupljao je ljude u skupine u kojima se zajednički raspravljalo, učilo, molilo te se slušala glazba. Ljude bi obično pitao: „Dobro, braćo, kad ćemo početi činiti dobro?“. Budući da nije bio samo čovjek riječi, nego i djelovanja, svoje je sugovornike vodio u bolnice pomagati bolesnima.

Sveti Filip Neri -svetac koji je živio Evanđelje

Ukratko, Filip Neri je živio Evanđelje. Dok je jednom uoči Duhova molio, vidio je vatrenu kuglu koja mu je ušla na usta i došla do srca, koje se ispunilo tolikom božanskom ljubavlju da je Filip uskliknuo da ne može izdržati toliku ljubav. Prijateljevao je s Ignacijem Lojolskim, papom Piom V. i svetim Karlom Boromejskim. Konačno ga je ispovjednik nagovorio da se da zarediti, pa je 1551. Filip zaređen za svećenika.

neri

Živio je s nekolicinom drugih svećenika i posvetio se ispovijedanju, ispovijedajući veći dio dana. Uskoro su Filipa i njegove drugove počeli nazivati oratorijancima, po oratoriju u kojem su se okupljali. Uskoro im je Filip dao jednostavno pravilo, pa su postali svećenička družba. Uskoro su dobili i crkvu, koju je Filip srušio i na njezinu mjestu izgradio velebnu crkvu, koju su nazvali Nova Crkva.

Za Filipa su uskoro govorili da je svima sve, radosnima radost, žalosnima utjeha. Zbog njegovog evangelizatorskog djela nazivaju ga i trećim apostolom Rima. Umro je na današnji dan 1595. u dobi od 80. godina. Sahranjen je u Novoj Crkvi u Rimu. Blaženim ga je proglasio papa Pavao V. a svetim papa Grgur XV. Zaštitnik je Rima i humora.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er