SVECI

Sveti Dionizije Areopagit

Sveti Dionizije Areopagit Danas slavimo svetog Dionizija Areopagita, sveca iz prvog stoljeća. Prema predaji, prvi je Atenjanin koji se obratio na kršćanstvo. Predaja ga smatra i mučenikom i prvim biskupom Atene.

Kako pripovijedaju Djela apostolska, apostol Pavao obratio ga je na kršćanstvo za svoje poznate propovijedi o „Nepoznatom Bogu“, koju je održao na atenskom Areopagu. Pripovijeda se kako je mladi Dionizije, našavši se u egipatskom Heliopolisu za Isusova raspeća na Veliki petak, i svjedočeći tami koja je nastala po svoj Zemlji „od ure šeste pa do ure devete“, zapanjen uskliknuo: „Bog pati ili je sve izgubljeno!“. 

Vrativši se u Atenu, čuo je spomenutu propovijed apostola Pavla te se obratio na kršćanstvo i 52. godine dao krstiti sa cijelom svojom obitelji. Dočuvši da u Jeruzalemu još živi Majka Isusova, zaputio se onamo kako bi je susreo. Poslije je pripovijedao da je sve na njoj svjedočilo da je ona doista Majka Sina Božjega. Kažu da je kasnije pribivao i Marijinu ukopu. Podnio je mučeničku smrt na lomači. O njegovu nam životu pripovijeda sveti Euzebije Cezarejski u svojoj „Crkvenoj povijesti“. Po obraćenju, Dionizije je postao prvim biskupom Atene. Časte ga i Istočna i Zapadna Crkva, a zaštitnik je Atene te sudaca i pravosuđa. Posvećena mu je i katolička katedrala u Ateni.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er