SVECI

Sveti Ćiril Jeruzalemski

Danas slavimo istaknutog teloga rane Crkve, svetoga biskupa Ćirila Jeruzalemskog. Malo se zna o njegovu životu prije nego je postao biskup, ali se pretpostavlja da je Ćiril rođen 315. godine, u Jeruzalemu ili njegovoj okolici.

Ondje je primio izvrsno obrazovanje, kako u filozofiji, tako i u crkvenim ocima. Za đakona ga je zaredio jeruzalemski biskup Makarije, a za svećenika biskup Maksim, kojega je oko 350. i naslijedio na jeruzalemskoj biskupskoj stolici. Kao biskup bio je u sukobu s biskupom Cezareje Akacijem, koji je bio arijanac i zavidan Ćirilu na časti koju je uživala njegova biskupska stolica kao majka sviju Crkava.

Akacije je optužio Ćirila za nepravilnosti u upravljanju crkvenom imovinom. Radilo se o tome da je za vrijeme gladi Ćiril prodao crkvene i liturgijske dragocjenosti kako bi nahranio gladan narod.

Sazvan je i koncil koji je, pod Akacijevim utjecajem, u odsutnosti zbacio Ćirila s biskupske stolice, ali je on uskoro vraćen u svoju službu, a Akacije je svrgnut. Ćirila su još dva puta svrgavali s biskupske stolice i na nju vraćali. Sudjelovao je i na koncilu u Carigradu, na kojemu je konačno definirano Vjerovanje. Ćiril je bio plodan teolog i teološki pisac, za kojim su ostali mnogi spisi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button