SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta

Danas slavimo svetog Antun Padovanskog, sveca svega svijeta. Sveti Antun zasigurno je jedan od najpopularnijih i najštovanijih katoličkih svetaca. Rođen je 1195. u Lisabonu u plemićkoj obitelji. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Kao mladić stupio je u poznatu opatiju augustinskih kanonika u Coimbri, gdje je nakon završenih studija i zaređen za svećenika.

Čuvši za novi franjevački red i svetoga Franju, a potaknut primjerom franjevačkih mučenika koji su upravo tada stradali na misiji u Africi, poželio se pridružiti franjevcima pa je pošao u Italiju. Putem je doživio i brodolom. Došavši u Asiz, upoznao je Franju, kojemu se Antun učinio priprostim i osrednje nadarenim, pa ga je primio u red i zaposlio u kuhinji.

Sveti Antun- vješt propovjednik

Jednom prilikom Antunu se ukazala prilika da propovijeda. Svetac se pokazao tako vještim propovjednikom da su se svi prisutni zadivili, uključujući i svetoga Franju. Franjo mu je nato povjerio odgoj franjevačkog podmlatka. Antun je nastavio propovijedati, na radost slušatelja. Uskoro je počeo poučavati na sveučilištima u Bologni, Montpellieru, Toulouseu i Padovi. Umro je u dobi od trideset i šest godina u gradu Padovi, a nad grobom mu je podignuta veličanstvena bazilika.

Uz život ovog sveca vezuju se mnoge legende. Jedna od njih priča kako je, došavši u neki grad, počeo propovijedati. Stanovnici grada nisu bili baš zainteresirani, pa je Antun otišao na morsku obalu i počeo propovijedati ribama, koje su pomolile svoje glave iz vode i pobožno ga slušale.

Drugom prilikom, dok je boravio u Toulouseu, neki je krivovjerac nijekao stvarnu Kristovu prisutnost u Presvetoj euharistiji. Govori je da će povjerovati u ovo otajstvo ako njegov magarac ode u crkvu i klekne pred Presvetim. Nekoliko dana kasnije Antun je izlazio iz crkve, noseći pričest bolesniku. Na izlazu iz crkve zatekao je magarca onoga čovjeka kako kleči. Ovo su samo neka čuda koja se pripisuju ovom svecu.

U ikonografiji ga prikazuju u franjevačkom habitu. Uz njega često kleči magarac, a u rukama nosi ljiljan, procvjetali križ, ribu, knjigu ili plamen. Često ga se prikazuje s Djetetom Isusom u naručju, jer ga je jednom u nekom svratištu vlasnik vireći kroz ključanicu njegove sobe vidio kako u zanosu u ruci drži maloga Isusa.

Sveti Antun zaštitnik je Padove, a priziva se i za pomoć kada izgubimo neku stvar. Jedan je od najčašćenijih i najpopularnijih katoličkih svetaca, te ga zato i zovu svecem svega svijeta.

antun

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er