SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveta Kunigunda – carica, zaštitnica Litve

Sveta Kunigunda – carica, zaštitnica Litve. Danas slavimo svetu Kunigundu iz Luksemburga, caricu Svetog Rimskog Carstva i zaštitnicu Litve. Kunigunda je rođena oko 975. godine kao jedno od jedanaestero djece luksemburškog grofa. U dobi od dvadeset i četiri godine udala se za tadašnjeg bavarskog vojvodu Henrika II., koji je kasnije postao carem.

Prema legendi, Kunigunda je željela postati redovnicom, pa brak nikad nije konzumiran, odnosno ona i suprug živjeli su djevičanski i u braku. Kada joj je muž postao carem, Kunigunda je okrunjena za caricu u Rimu. Čini se da je bila politički aktivna. Djelovala je kao bliska suradnica i savjetnica suprugu, te je sudjelovala i na carskim vijećanjima.

Bila je i aktivna u podupiranju crkve i osnivanju samostana. Kada joj je umro suprug, postala je regentica do izbora novog cara. Godinu nakon careve smrti povukla se u samostan benediktinki koji je sama osnovala. I ondje je nastavila s pomaganjem siromašnima i bolesnima. Umrla je na današnji dan 1040. Sahranjena je pored muža u katedrali u Bambergu, koju su sami osnovali. Svetom ju je proglasio papa Inocent III. O njezinu životu postoje mnoge legende.

Jedna od njih priča kako su caricu nepravedno optužili za preljub. Da bi dokazala svoju nevinost, carica je bosonoga prešla preko užarenik raonika. U ikonografiji je zato najčešće prikazuju upravo s raonikom, dijelom pluga kojim se ore zemlja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er