SVECI

Sveta Julijana Billiart

Na današnji je dan 1816. godine umrla sv. Julijana Billiart, utemeljiteljica Sestara naše Gospe. Rođena je u Francuskoj 1751. godine u siromašnoj obitelji. Zbog tog je siromaštva Julijana morala raditi teške poslove, a s 22 godine doživjela je uzetost nogu zbog pretrpljenoga velikog straha.

To je nije slomilo, već se posvetila ručnom radu i tako pridonosila vlastitom uzdržavanju i uzdržavanju svoje obitelji.

Uz sve to, njezina je postelja postala mjesto okupljališta za mnogu djecu koju je poučavala u vjeri i ispravnom življenju. Djeca i mladi su je rado slušali i od nje primali pouke koje im je davala jer su bile prožete duhom svetosti koji je već tada izbijao iz Julijane.

Doskora su nadošle druge kušnje, jer je vlast branila katolički apostolat. Julijana je, iako je bila uzeta, nadaleko bila poznata kao zauzeta katolička laikinja, pa se morala skloniti u manje poznatu sredinu, u Amiens. I u novom okruženju djelovala je koliko su okolnosti dopuštale.

Godine 1801. u Amiens dolazi negdašnji isusovac, o. Varin koji je 1773. godine doživio ukinuće svoga reda, ali mu je ostao vjeran. Julijana ga je odmah uzela za svoga duhovnika, a otac Varin je u njoj vidio dušu obdarenu mnogim milostima.

Na blagdan Srca Isusova 1804. godine Julijana je ozdravila od svoje uzetosti i tako postala prikladna za utemeljenje nove družbe. Već za četiri mjeseca, 15. listopada 1804. godine, s još tri gospođe položila je redovničke zavjete u družbi kojoj je otac Varin napisao pravilo na temelju duhovnosti sv. Ignacija Lojolskog, ali prilagođeno apostolatu i radu s narodom.

Sv. Julijana bila je velika štovateljica Srca Isusova, obdarena mnogim milostima, duhovnim zanosima i čudesima. Majka Billiart, kako su je zvali, umrla je s riječima Magnificata na usnama. Papa Pavao VI. proglasio ju je 1969. godine svetom.

Zaštitnica je siromaha i bolesnika te mnogih župa i crkava širom svijeta. Njezine Sestre Naše Gospe i danas uspješno djeluju u 15 zemalja Europe, Afrike, Azije, Sjeverne i Latinske Amerike. 

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button