CRKVASVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveta Gertruda – velika zagovornica duša u čistilištu

“Kad je neka duša vašim trudom oslobođena”, reče Isus jednom sv. Gertrudi, “osjećam istu radost kao da su i mene oslobodili iz zatvora i neću zaboraviti, u dato vrijeme, dati vam naknadu za to.”

Gertruda je rođena 6. siječnja 1256. g. u Thueringenu (Njemačka). Već se s pet godina malena Gertruda našla unutar zidina samostana u Helfti (danas dio Elslebena), gdje su je njezini roditelji – vjerojatno plemenitaši – bili smjestili kako bi primila obrazovanje u skladu sa svojim statusom. Bila je vrlo nadarena i marljiva. Htjela je biti jednako obrazovana kao i njezini vršnjaci.

No, kad je u svojoj 20. godini spoznala kako ju studiranje suviše rastresa, sva se posvećuje usavršavanju u kreposnom životu.

Mnogo je molila za siromašne duše u čistilištu. Misama, pokorom i dobrim djelima mnogim dušama je skratila čistilišne muke i otvorila im vrata nebeska. Dok bi svećenik na svetoj misi podizao hostiju, ona bi molila: “Gospodine, Sveti Oče, prikazujem Ti svetu hostiju za sve one koji su na zemlji, u čistilištu i na Nebu…” U tome trenutku promatrala bi mnoge izbavljenike na prolazu iz čistilišnih muka u Nebo.

Bila je velika štovateljica Presvetog Srca Isusova. Molila je često: “Neka Ti pjeva hvalu Tvoje božansko Srce, što ga je ljubav za mene smrću slomila!
Neka Te veliča Tvoje predobro i prevjerno Srce, na kojem mi je sulica utrla put, da moje srce uzmogne ući u Nj i u Njemu se smiriti! Neka Ti pjeva hvalu ovo najnježnije Srce, koje je uvijek tako samilosno zabrinuto za mene i žeđajući za mnom ne miruje niti počiva, dok me zauvijek ne primi u Sebe!”

U mističnome doživljaju vidjela je Krista 27. siječnja 1281. S Njim je ostala povezana sve do smrti. Od 1289. sve bilježi, pa skoro svi zazivi u Litanijama Srca Isusova potječu iz njezine ostavštine, a “Duhovne vježbe” jesu njezin najpoznatiji spis.

Izabrana je za poglavaricu samostana, a ubrojena je među najveće mističarke. Sv. Gertruda je jedina Njemica nazvana “Velikom”.

Umrla je 17. studenoga 1302. Njezine relikvije čuvaju se u Helfti. Njemačka je slavi na dan smrti. Umjetnički je prikazuju u redovničkoj odjeći s knjigom i perom u rukama, a na prsima srce plamti prožeto žarom Srca Isusova.

Sveta Gertruda će postati slavna tek 200 godina nakon svoje smrti kad budu izdana za javnost njezina pisana djela. Preko njih će se upoznati njezina duhovna veličina, sve bogatstvo njezina srca i mistična revnost. Postat će duhovna učiteljica gotovo svih svetaca takozvane katoličke obnove u XVI. stoljeću. Službeno će biti uvrštena u popis svetaca tek god. 1738. Njezini su spisi naročito probudili i val pobožnosti prema Srcu Isusovu. Zato ona i u povijesti štovanja Srca Isusova ima veoma značajno mjesto.

Ime Gertruda je njemačkoga porijekla, a znači: žena koja zna koristiti mač, ili: žena s kopljem.

Molitva sv. Gertrude za duše u čistilištu

Vječni Oče, prikazujem ti predragocjenu Krv Tvojega Božanskoga Sina Isusa Krista, zajedno sa svim misama koje se danas slave po čitavome svijetu, za grešnike u Crkvi, za grešnike u mojoj kući i u mojoj obitelji te za svu nerođenu djecu. Amen.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er