CRKVASVECI

Sveta Eulalija iz Barcelone-Djevica i mučenica, zaštitnica Barcelone i pomoraca

Današnja svetica zaštitnica je grada Barcelone, a život je izgubila na današnji dan 304. godine za Dioklecijanovih progona kršćana.

Našu sveticu često mijenjaju sa istoimenom sveticom, Eulalijom iz Meride, ali nakon pomnih istraživanja i proučavanja, znanstvenici su došli do zaključka da su ipak postojale dvije istoimene svetice.

Sveta Eulalija je rođena oko 290. godine, dok je mučeništvo podnijela sa trinaest godina 304. godine. Zbog toga što se odbila odreći svoje kršćanske vjere, Rimljani su je stavili na trinaest muka: stavili su je u bačvu s noževima (ili staklom) i tako kotrljali niz ulicu, zatim su joj odrezali grudi, pa su je razapeli na andrijin križ i tako dalje. Često se u ikonografiji prikazuje upravo uz andrijin križ. Nakon brojnih muka, njezini su joj mučitelji na koncu odrubili glavu. Legenda kaže da joj je pri tome iz vrata poletjela bijela golubica. Tijelo svetice najprije je počivalo u crkvi Santa Maria del Mar u Barceloni, odakle je u 14. stoljeću premještena u njoj posvećenu katedralu u istome gradu. Jedna je od zaštitnica grada Barcelone, čiji je građani slave svetkujući cijeli tjedan oko njezina spomendana.

Danas se spominjemo i svetoga Melecija Antiohijskog. Današnji svetac predvodio je Carigradski koncil 381. godine. Rođen je u gradu Meliteni u Armeniji a bio je biskupom Sebaste. Bio je prijatelj svetoga Bazilija, a 360. godine postaje biskupom grada Antiohije. Bio je iznimno bogat, ali je unatoč tome provodio uzoran asketski život. Tri su ga puta arijanski carevi tjerali s njegove biskupske stolice. Predsjedao je koncilom u Carigradu 381. godine, te je za vrijeme zasjedanja koncila i preminuo. Časte ga i istočna i zapadna Crkva.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er