SVECI

Sveta Adela – zaštitnica velikih obitelji i osoba u drugom braku

Crkva danas slavi svetu Adelu, srednjevjekovnu njemačku caricu. Adela je rođena 931. godine kao kći vladara Burgundije Rudolfa II.

U dobi od samo petnaest godina udali su je za Lotara II., sina očeva neprijatelja, koji je nosio titulu kralja Italije. Kada su joj supruga otrovali, novi vladar Italije pokušao ju je udati za svoga sina i nasljednika, ali je Adela to odbila i pokušala pobjeći. Uhvaćena je i četiri je mjeseca provela u zatočeništvu.

Nakon brojnih peripetija i progona, upravu njemačkim carstvom preuzela je Adela kao regentkinja sve dok joj unuk nije postao punoljetan. Potom je napustila dvor i posvetila se djelima milosrđa, većinom obnavljajući i osnivajući crkve i samostane. Posebno je bliske veze održavala s poznatim samostanom Cluny, centrom reforme u Crkvi, i njegovim opatima. Osnovala je samostan u Selzu, u kojemu je na današnji dan 999. godine i umrla. Kanonizirao ju je papa Urban II. 1097. godine. Relikvije joj se čuvaju u župnoj crkvi u Selzu. Obično se prikazuje u carskom ornatu, s krunom i žezlom.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er