VJERA I DUHOVNOST

Svećenik upozorava: Čak ni najpobožnija nakana korištenja medaljice ne znači ništa ako…

Svećenik upozorava: Čak ni najpobožnija nakana korištenja medaljice ne znači ništa ako… Bilo zbog tradicije, pobožnosti ili navike, mnogi kršćani koriste vjersku medaljicu kako bi se stavili pod zaštitu Djevice Marije ili sveca. Za neke medaljice poput svetog Benedikta ili Gospine kaže da su sigurna obrana od đavla. Međutim, važno je razlikovati ulogu sakramenata od uloge sakramentala u duhovnom životu kršćanina.

„Osoba koja misli da je predmet pobožnosti važniji u borbi protiv Sotone, od života posvećujuće milosti u suprotnosti je s naukom Crkve“, primjećuje otac Grzegorz Hawryłeczko, teolog Redovničkog instituta benediktinske opatije u Poljskoj.

„Kad razmišljamo o korištenju medaljice, moramo se sjetiti jedne stvari: kršćanin prima milost prvenstveno kroz sakramente. Čak i najpobožnija nakana korištenja medaljice ne znači ništa ako nema sudjelovanja u sakramentima Crkve”.

„Kad govorimo o praksi nošenja medalja, ne fokusiramo se na bitno očitovanje kršćanskog života. Korištenje medaljica, krunica ili škapulara uvijek je sekundarno ili komplementarno sakramentalnom životu”, naglašava.

Konstitucija Sacrosanctum concilium, koju je proglasio Drugi vatikanski koncil, jasno pokazuje da sakramentale treba razlikovati od sakramenata:

“Sveta Majka Crkva također je ustanovila sakramentale. To su sveti znakovi kojima se, nasljedujući sakramente, označuju učinci, a prije svega duhovni učinci po zagovoru Crkve. Preko njih su ljudi spremni primiti glavni učinak sakramenata i posvećuju se različite životne okolnosti” .

To znači da sakramentali ne mogu zamijeniti sakramente, već nas moraju pripremiti za njihovo primanje. Sami sakramentali nemaju duhovne učinke, koje proizvodi molitva Crkve”, nastavlja benediktinac. „Uporaba medaljice mora biti usmjerena prema dubljem poznavanju Kristova otajstva“.

Moć dolazi od Boga

Čak i ako je blagoslovljena medaljica svakako korisna i može pomoći u jačanju vjere, objašnjava španjolski egzorcist otac José Antonio Fortea, ona sama po sebi nije “izvor snage”.

„Snaga dolazi od Boga, a što je veća naša vjera, to se više otvaramo Božjoj snazi, a samim time i jači smo protiv mogućih đavolskih djelovanja. Što je onda najsigurnija obrana? Živite u skladu s evanđeoskim zapovijedima, osnaženi milošću sakramenata“.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er