VIJESTI

JOŠ JEDAN U NIZU NAPADA: Svećenik ubijen na ulici

Katolički svećenik ubijen je na Haitiju u pokušaju pljačke. Otac André Sylvestre (70) upucan je ispred banke u gradu Cap-Haitien gdje je služio kao župnik, javlja francuska redakcija Vatican Newsa.

Prema informacijama, napad su izvela dvojica mladića na motoru koji su pokušali opljačkati svećenika. Radi se vjerojatno o članovima lokalnih bandi piše portal Bitno.net

Svećenik je prilikom napada smrtno ranjen, no napadači nisu uspjeli oteti njegove stvari. Otac Sylvestre preminuo je kasnije u bolnici.

Haiti je posljednjih godina postao jedno od najnesigurnijih mjesta na svijetu. Početkom srpnja ubijen je predsjednik države Jovenel Moïse, a nekoliko mjeseci ranije zloglasna banda “400 Mawozo” otela je petoricu svećenika, dvije redovnice te tri laika, držeći ih tjednima u zatočeništvu.

Dvije hrvatske redovnice, s. Ana Uložnik i sestra Liberija Filipović, koje djeluju kao misionarke na Haitiju, poručile su tada u pismu javnosti kako su otmice zbog zarade sve češće, a bande više i ne biraju žrtve.

“Među otetim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… U posljednje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile, bio si njihov plijen… Tako je među otetima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… Izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su oteli.”

Situaciju su dodatno opisale u razgovoru za naš portal.

“Ako usporedimo 2014. i danas, činjenica je da je siromaštvo u porastu, a isto vrijedi i za političku te sigurnosnu krizu. Prije se nesigurna zona svodila “samo” na jedno mjesto, kvart Cite Soleil u Port-au-Princeu, koji ste trebali izbjegavati. U zadnje se vrijeme povećao broj nasilja u glavnom gradu i time je cijeli Port-au-Prince postao nesiguran. Također, prije nekoliko mjeseci preko noći je naglo pao dolar (prepolovio se, a cijene ostale iste), što je mnoge obitelji i institucije koje žive od međunarodne pomoći ostavilo bez značajnih sredstava”, rekla je sestra Ana, dodavši kako je brigu o narodu preuzela Crkva.

“Crkva je preuzela gotovo potpunu brigu o narodu, ne samo na duhovnom planu nego i na socijalnom, prosvjetnom, zdravstvenom… Župe, redovničke zajednice i misionari imaju mnoge vrtiće, škole, bolnice, ambulante, sirotišta, pučke kuhinje, azile (kuće za siromahe) i staračke domove kroz koje nastoje pomoći svome narodu. Na Haitiju ima samo deset posto državnih škola, tako da je velik broj privatnih škola, bolnica i drugih institucija. Crkva je pritom ta koja daje najveći doprinos i pomoć.

Recimo, naše mjesto nalazi se na obali, a iza njega su planinski predjeli s brojnim zaseocima. U neka mjesta dolaze samo svećenici i redovnice, a društvene institucije uopće nisu prisutne, tako da im je Crkva često glavni orijentir u životu, mjesto gdje primaju cjelokupni odgoj i formaciju kroz organizirane seminare i druge aktivnosti.”

Na kraju, podsjetimo i kako je 14. kolovoza Haiti pogodio teški potres koji je uzeo više od 2200 života.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er