SVECI

Sv. Demetrije – đakon i mučenik

Danas je sv. Demetrije, đakon i mučenik. Iako je u znanstvenom svijetu sporan, jer ga se većinom spominje kao solunskoga mučenika, on se ipak slavi u Srijemu i to u starijoj tradiciji. On je kao đakon naviještao Evanđelje u Srijemu i to zapečatio krvlju.

Dio njegovih relikvija prenesen je u Solun i položen u baziliku sagrađenu njemu u čast. Tamo se iznimno brzo razvilo štovanje ovog mučenika koje je bilo još izrazitije kad je razoren stari grad Sirmium, današnja Mitrovica. Mitrovicu se zato danas zna zvati ‘gradom sv. Demetrija’.

Đakovačko-osječka nadbiskupija slavi sv. Demetrija 26. listopada, a toga dana slavi ga i Solun. U 16. st. grad Solun se na svečev blagdan pripravljao četrdesetnicom. Svetkovanje samoga blagdana slavilo se tri dana, dok je završno slavlje bilo tek 3. studenoga.

Tada bi u gradu bio i veliki sajam. Ne samo Solun, nego i druge grčke i slavenske crkve slave ovog sveca s velikom pažnjom. Jedan martirologij sv. Demetrija spominje 8. listopada, kada ga slavi i Zagrebačka nadbiskupija.

Na današnji dan, uz sv. Demetrija, neki martirologiji spominju i sedam srijemskih djevica i mučenica. One su živjele u molitvi i pokori kao neka vrsta redovnica, a poginule su vjerojatno 304. godine za vrijeme progona cara Dioklecijana. Spomen na te mučenice svjedoči nam o kršćanskom procvatu u tim vremenima na ovim prostorima.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Također pročitajte
Close
Back to top button