SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sv. Carlo Lwanga – svetac koji je položio svoj život za vjeru zbog javnog osuđivanja pedofilije

U našim krajevima malo poznati Sv. Carlo Lwanga rođen je 1865. u tadašnjoj Kraljevini Bugandi i pripadao je plemenu Ngabi. Krstili su ga afrički misionari nakon što se vrlo mlad obratio na katoličku vjeru. Nju je tako čvrsto prihvatio te je bio spreman položiti i život.

Tim kraljevstvom, koje danas pripada Ugandi, vladao je kralj Mwanga II. od Bugande (1868.-1903.). Čovjek koji je sasvim otvoreno i svakodnevno prakticirao homoseksulnost i pedofiliju. U tu svrhu je na dvoru, kao dvorsku pratnju držao velik broj dječaka. Nastupom katoličkih i anglikanskih misionara osjetio se ugroženim u svojim nastranostima. Zato je počeo brutalna mučenja i smaknuća piše Nedjelja.ba

Homofašisti i njihova tolerancija

Kralj Mwanga progone je započeo masakriranjem anglikanskih misionara među kojima je ubijen i njihov biskup James Hannington. U naletu bijesa kralj je dao smaknuti i svog dvorskog upravitelja, katolika Josepha Mukasa. Bio je kateheta, laik, a suprotstavio se kralju zbog tih ubojstava. Na njegovo mjesto kralj je imenovao Carla Lwangu.

Vezani članci

Fotografija nastala 1885. koja prikazuje budućeg sveca Carla te njegove drugove za vrijeme dočeka novog biskupa Ugande mons. Leona Livinhaca

Istoga dana Carlo je zatražio od svećenika, člana Bijelih otaca, da podijeli krštenje za oko 100 mladića s kraljevskog dvora. Koliko je mogao štitio je mladiće od kraljevih pokvarenih napadaja.

Tek obraćeni a vjera čelična

Nakon što je ubio jednoga mladića koji ga je odbijao, kralj Mwanga je objavio kako će svi dvorjani koji ne odstupe od svoje kršćanske vjere biti ubijeni. U tu svrhu je u svibnju 1886. sazvao sudsku skupštinu i odredio: „Oni od vas koji nisu kršćani neka stanu meni s desna. Ostali neka stanu uza zid.“

Sveti Carlo i još 15 mladića bez dvoumljenja su stali uza zid. Dvojica od njih bila su raskomadana na licu mjesta i žrtvovana idolima. Ostale su prebacili u drugo mjesto, piše na mrežnoj stranici zupa-vidovice.ba.

Sveti Carlo je iskoristio mogućnost te je dvojicu pripravnika na krštenje, koji nisu još bili kršteni, osobno krstio. Kako se ni po drugi put pred kraljem nisu htjeli odreći svoje vjere 12 katoličkih dječaka i muškaraca i 9 anglikanaca živi su spaljeni. Dok su ga spaljivali Lwanga je rekao mučitelju: „Kao da si me polio vodom. Molim te, pokaj se i postani kršćanin poput mene!“

Nažalost, zaboravljeni i nepoznati svetac, a toliko potreban ovome vremenu. On je snažna poruka svima onima koji tako lako zaboravljaju pravila postavljena od Boga. Ta pravila je svaka imalo svjesnija religija poštivala a kršćani su za njih bili spremni i umrijeti.

Sv. Carlo Lwanga znak je upozorenja svima koji danas nezainteresirano prihvaćaju nastranosti. Da sačuvaju radno mjesto ili čak da se probiju na bolje položaje. A onima koji su u Crkvi odgovorni a šute on je ispruženi Božji prst upozorenja. A šuti se zbog bolje pozicije u crkvenoj upravi, biskupskog prstena ili podilaženja „političkoj korektnosti“. Šuti se iz straha zbog mrlja i flekica u životopisu. Kakvom li se susretu sa Sv. Carlom i njegovim prijateljima mučenicima nadaju takvi na onome svijetu?

Sveti Carlo Lwanga moli za današnju Crkvu!

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er