ZANIMLJIVOSTI

SUZE SVETOG LOVRE – najljepši astronomski fenomen bit će uskoro vidljiv

Perzeidi, poznati i kao Suze Svetog Lovre, jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Meteorski roj Perzeidi ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s u noći s 11. na 12. kolovoza.

Kako navodi Hrvatski astronomski savez, prognozira prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Izraz ‘suze sv. Lovre’ koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli u pjesmi “10 Agosto” opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao ‘Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!’

Hrvatski astronomski savez objavio je i upute za opažače:

– Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

–  Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)

–  Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

– Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

–  Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Ishodišna točka (radijant) Perzeida – pogled prema sjeveroistoku 12. kolovoza oko ponoći

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button