ZANIMLJIVOSTI

Što proročanstva govore o prirodnim katastrofama koje se događaju diljem svijeta?

Jasno je da je prirodnih kataklizmi sve više i više. Nisu samo ekološki problem, već i onaj koji se odnosi na vjeru, nauk koji Crkva i mistici stoljećima govore vjernicima i cijelom svijetu. Veza između duhovnosti i prirodnim katastrofa diljem svijeta svakako je tema o kojoj se mnogo raspravlja i delikatna je, s često različitim, pa čak i antagonističkim stavovima, čak i unutar Crkve.

No, postoje poruke i izjave koje ne mogu proći nezapaženo. Tijekom proteklih stoljeća i desetljeća, zapravo, mnogi mistici i vidioci ostavili su delikatna i teška proročanstva o budućnosti obilježenoj širenjem prirodnih katastrofa. Budućnost koja sve više nalikuje onome što proživljavamo u posljednje vrijeme, uključujući klimatske promjene, topljenje ledenjaka, potrese i tornada koji potresaju cijele zemlje, bacajući njihove stanovnike u paniku.

Koji su uzroci mnogih prirodnih katastrofa

Ukratko, prema mnogima, danas počinjemo svjedočiti ispunjenju mnogih proročanstava pronađenih u prošlim stoljećima. Događaji koji se nižu se dan za danom, od oluja do tsunamija, olujnih kiša i poplava, uragana ili oluja raznih vrsta, a svi uzrokuju stotine tisuća smrti u brojnim državama.

Njemačka mističarka Teresa Neuman već je 1946. dala proročanstva koja su nagovijestila slična vremena. Nekim američkim vojnicima koji su je pitali za proročanstva o budućnosti Sjedinjenih Država, a konkretno hoće li Sjedinjene Države ikada biti uništene ratom, odgovorila je: “Ne, ali na kraju ovog stoljeća Amerika će biti ekonomski uništena nizom prirodnih katastrofa“.

Zapravo, 1990-ih su Sjedinjene Države bile teško pogođene prirodnim katastrofama kao što su uragani i tornada, uz eksponencijalni porast. Isto se dogodilo na mnogim drugim mjestima u svijetu, obilježenim ekstremnim klimatskim fenomenima ili razornim seizmičkim događajima.

Stoga su se mnogi počeli pitati postoji li doista veza između ovih katastrofa i duhovnog svijeta, odnosno uloge i ruke Božje.

Za to je dobro pogledati Katekizam Katoličke Crkve. U tom smislu, ovdje stoji da “čovjek mora poštivati ​​dobrotu vlastitu svakom stvorenju, izbjegavati neuredno korištenje stvari, koje prezire Stvoritelja i ima strašne posljedice za ljude i njihovu okolinu” (339) .

Nauk koji bi već bio dovoljan da se sagleda cjelokupno ekološko pitanje, na kojem se sadašnji Papa posebno opširno zadržao, toliko da mu je posvetio cijelu encikliku, Laudato Si’. Doista, Katekizam sugerira da se kršćani prepoznaju kao “upravitelji Božjeg stvorenja”, odnosno preuzimaju odgovornost “poštivanja” remek-djela cjelokupnog Božjeg stvaranja, od ljudske osobe stvorene na sliku Stvoritelja do poštovanja stvorenog , odnosno svega postojećeg. Ako čovječanstvo želi izbjeći “štetne posljedice za čovjeka i njegov okoliš”, objašnjava Katekizam, potrebno je imati na umu red međuovisnosti na tri razine kojima se sve podiže, a koje čine Stvoritelj, čovječanstvo i stvorenje.

Međuovisnost, nažalost, koja se danas čini sve više raspada unutar društva. Prijezir prema Stvoritelju koji zapinje kako u državnim zakonima tako i u najraširenijim kulturnim i medijskim fenomenima, od televizije do društvenih medija ili do glazbe i književnosti, ili umjetnosti općenito, sve više prožete ateističkim, antikršćanskim ili, kad je najgore moguće, eksplicitno demonski.

Sjetite se samo stalno objavljenih stavova o pobačaju, spolu ili raznim drugim stavovima protiv života općenito, i protiv vjere ili dominacije Gospodina nad planetom i nad svim životima. Zbog toga se mnogi pitaju što mogu kontinuirani pokušaji globalnih rezolucija, brojni prosvjedi mladih, predizborna propaganda mnogih stranaka, najave najmoćnijih i najzagađujućih multinacionalnih kompanija na svijetu, velika vijeća moćnika svijeta.

Biti koristan, ako se srce čovjeka ne odluči radikalno promijeniti odabirom Božjeg puta? Odgovor je očit. Sam Isus je objasnio u Svetom pismu da tek kada se uspostavi poredak pojedinca, i čovjek počne slijediti pravi Put, vraćajući čistoću u svoje srce i dopuštajući da se njegova savjest ispravi Istinom, tada ćemo moći vidjeti istinsko rješenje za zla koja pogađaju naš svijet, čak i prirodnog podrijetla (Mk 7,14-23).

www.medjugorje-news.com

Izvor
la luce di maria

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er