OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Što kad se razočarate u svoj brak?

Razočaranje u brak događa se svakom bračnom paru, u manjoj ili većoj mjeri. Jednog dana pogledate preko stola u svog supružnika (ili na mjesto gdje bi vaš supružnik trebao biti, a nije) i shvatite da je ljubav “nestala”.

Možda ste počeli tako što ste bili oboreni s nogu; a možda ste počeli i sporo i postojano. U svakom slučaju, naći ćete se razočarani. Možete reći: “Vodimo odvojene živote” ili “Više te ne poznajem” ili “Pretpostavljam da te volim, ali više mi se ne sviđaš.”

Što učiniti? Svakako biste trebali otići na savjetovanje. Aleteia donosi i pet dodatnih stvari koje treba učiniti.

Prvo – zahvalite Bogu na tom razočaranju

Skloni smo misliti da je “razočaranje” loša stvar. Nije. Razmislite o riječi: to znači ukloniti iluziju, grešku, laž o tome tko je netko ili nešto bio i napokon vidjeti pravu stvar. To je upravo ono što duhovni učitelji vide kao prirodni dio sazrijevanja i dubljeg ulaženja u duhovni život. Najprije ljubite svoju ideju Boga; na kraju morate naučiti voljeti pravog Boga. Najprije ljubite svoju ideju o svom supružniku. Na kraju morate voljeti svoga pravog supružnika.

Drugo – prepustite se svom zavjetu

Katekizam priznaje da “može izgledati teško, čak nemoguće, vezati se za cijeli život s drugim ljudskim bićem.” Odgovor je u sakramentalnoj milosti braka, što znači da “Krist prebiva s njima, daje im snagu da uzmu svoje križeve i tako ga slijede, da uskrsnu nakon što su pali, da oproste jedni drugima te da nose jedni drugima bremena.”

Prvo mjesto gdje trebate potražiti snagu je sakrament koji vam jamči milost.

Započnite molbom Isusu da vam pomogne ispuniti svoje zavjete. Molite: “Isuse, ja sam uzeo (ime supružnika) da mi bude (žena/muž). Obećao sam da ću biti vjeran u dobru iu zlu, u bolesti i u zdravlju, ljubiti (ime) i poštovati (ime) sve dane života svoga. Daj mi milost da svaki dan kažem ‘ja’.” Vaš zavjet je stijena na koju se možete osloniti. Živite vjerno, unatoč svojim osjećajima, i to će vas održati.

Treće – “ojačaj ono što je ostalo”

U Knjizi Otkrivenja Isus daje savjete nekoliko Crkava. Crkva u Sardu ima reputaciju da izgleda živa, a zapravo je mrtva – poput vašeg braka. Njegov savjet “ojačaj ono što je ostalo”, također je odličan savjet za brak. Što je ostalo od vašeg braka? Živite to u potpunosti. Predanost djeci? Zahvalite svom supružniku za ono što čini i ponudite pomoć. Bračna intimnost? Oživite je na nesebičniji način, usmjeren drugome. Možda imate barem neki zajednički interes oko politike, sporta, glazbe ili planinarenja? Isplanirajte spoj i zajedno uživajte u tome.

Na tom “spoju” slijedite Isusov savjet Crkvi u Efezu koja je izgubila svoju “prvu ljubav”, i podsjetite sebe i svog supružnika na sve razloge zbog kojih ste se uopće zaljubili.

Četvrto – molite sa svojim supružnikom (ili umjesto njega)

Prije sam pisao o tome kako se moj brak promijenio zajedničkom molitvom. U našem slučaju zajedno smo molili Večernju iz Liturgije časova, ali smo na kraju dodavali vlastite prošnje. Isto možete učiniti s krunicom ili molitvom prije objeda. Čuti za što onaj drugi moli otvorilo nam je oči i uništilo lažne narative koje je, svatko od nas, izgradio o drugome.

Ali što ako vaš bračni drug ne želi moliti s vama? Tada molite za svog supružnika i, možda, umjesto njega. Reci: “Gospodine Isuse, učinio si (ime) i mene jednim tijelom, ali samo ja sada mogu moliti. Dok danas molim, molim te, razmisli o tome da (ime) bude ovdje. Molim i u (njegovo/njezino) ime.”

Peto – otkrijte križ

Mistični sveci to nazivaju “tamnom noći duše”. Maratonci to zovu “udaranjem u zid”. Uspješni poduzetnici to nazivaju “mrvljenjem”. U nekom trenutku doći ćete do točke u svom životu kada se osjećate kao da pokušavate vući vlak uzbrdo i možete nastaviti samo uz pomoć čiste snage volje.

To je križ i nitko ga ne može izbjeći.

Noseći križ i nastavljajući borbu, otkrit ćete da tamo, nakon što se sve iluzije rasprše, nalazite temelj stvarnosti u poniznosti i poslušnosti Isusu Kristu – s druge strane čega je uskrsnuće i radost.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er