CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Što Crkva uči o duhovima i koliko vrsta duhova postoji?

Često se duhovi u popularnoj kulturi prikazuju kao slatka, umiljata bića poput Caspera prijateljskog duha ili zastrašujuća bića koja opsjedaju određeno mjesto ili osobu. Ipak, općenito, većina ljudi vjeruje da su duhovi predmet fikcije, a ne stvarnost. Ali što je istina o duhova? Jesu li stvarni?

Prema Katoličkoj crkvi, da, duhovi su stvarni, osim što je crkvena definicija duhova malo drugačija od pogleda na svijet i uključuje tri različite vrste.

Sveti duhovi Katolička Crkva potvrđuje da postoji duhovni svijet oko nas. Ti se duhovi obično identificiraju kao anđeli. Anđeli su, slični Bogu, čisti “duh” i postoje. To je istina vjere i u njih smo kao katolici dužni vjerovati. Kad god se anđeo pojavi nekome u Bibliji, osoba se isprva može bojati, ali onda anđeo progovori i potakne je da se ne boji. Čini se da anđeo daje određenu poruku ohrabrenja i pomaže određenoj osobi da se približi Bogu. Njihova je svrha voditi dušu putem koji im je Bog zacrtao u nadi da će konačno dosegnuti vječni život. Također, anđeo ne nastoji prevariti i ne bi vrebao iza uglova, pokušavajući se sakriti od nekoga. Njihova misija je vrlo specifična i često pomažu a da mi uopće ne znamo da su anđeo. S vremena na vrijeme mogu poprimiti ljudski izgled, ali način na koji izgledaju nije namijenjen da uplaši ili uplaši, već da nam pomogne.

Demoni S druge strane, iako postoje dobri anđeli, postoje i loši anđeli. Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje: “Sotona ili đavao i drugi demoni su pali anđeli koji su slobodno odbili služiti Bogu i njegovu planu” (KKC 414). Demoni nas žele prevariti da povjerujemo da su moćni i pridobiti našu pokornost. To je stara taktika. Đavao nas želi odvući od Boga i želi da budemo fascinirani demonskim. Vrlo je vjerojatno da je, ako netko vidi duha ili ako je uključen u “lov na duhove”, ono što je vidio zapravo demon.

Duhovi mrtvih Treća kategorija “duhova” ne odgovara definiciji anđela ili demona. Kroz stoljeća postoje bezbrojne priče o svecima ili dušama u čistilištu koje posjećuju ljude na zemlji. Sveci se pojavljuju ljudima kako bi ih potaknuli i dali im nadu u vječni život, a duše u čistilištu obično dolaze tražiti molitve ili zahvaliti nekome na molitvama. Sveci su stoljećima posvjedočili da su viđali duše iz čistilišta, ali te duše uvijek traže molitve onih kojima se ukazuju i zatim zahvaljuju svecu kada budu primljene u nebo. Duše u čistilištu imaju svrhu iza svog izgleda i ne žele nas uplašiti ili zastrašiti. Moguće je da su neki duhovi preminulih rođaka koji nam žele dati riječ utjehe ili čak upozorenja, ili tražiti da molimo ili prikažemo svetu misu za njih.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er