CRKVA

Što Crkva kaže o pogrebu za žrtve samoubojice

Crkva moli za osobe koje su si oduzele život” (br. 2283). Iz tog razloga Crkva više ne zabranjuje sprovodne obrede ili ukop katolicima koji su počinili samoubojstvo.

Sveti Ivan piše: “U ovome je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego da je on ljubio nas” (1 Iv 4,10). Božja ljubav nam omogućuje da ljubimo Boga, a potom i njegova stvorenja. Mi smo prva Božja stvorenja koja smo naučili voljeti. Ne radi se o bezumnoj sebičnosti, nego o poštivanju Božjeg stvorenja, a Katekizam Katoličke Crkve primjećuje: „Ljubav prema sebi ostaje temeljno načelo morala“ (br. 2264).

Međutim, moramo zapamtiti da je naš život dar dan na povjerenje. Bog očekuje da mu to vratimo. Katekizam primjećuje: „Mi smo upravitelji, a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Nije naše da njime raspolažemo” (br. 2280).

Peta zapovijed zabranjuje sve oblike ubojstva, ali moramo prepustiti Božjem milosrđu osudu onih koji počine samoubojstvo, piše Simply Catholic. Tako Katekizam uči: “Ne trebamo očajavati u pogledu vječnog spasenja osoba koje su si oduzele život. Putevima koji su samo njemu poznati, Bog može pružiti priliku za spasonosno pokajanje. Crkva moli za osobe koje su si oduzele život” (br. 2283). Iz tog razloga Crkva više ne zabranjuje sprovodne obrede ili ukop katolicima koji su počinili samoubojstvo.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er