VIJESTI

Vrhovni sud srušio odluku o obveznom nošenju maski

Vrhovni sud Slovenije presudom srušio odluku Vlade Republike Slovenije o obveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorijama jer nema zakonske osnove za kažnjavanje prekršitelja, objavili su slovenski mediji, a prenosi liberal.hr

Vrhovni sud je odlučivao o pravomoćnoj presudi okružnog suda koji je naložio opomenu jednoj osobi zbog kršenja vladine odluke o obaveznim maskama u javnim prostorijama. Pritom nisu uzimali u obzir razumnost nošenja maski niti njihov utjecaj na zdravlje, već su tražili utemeljenje u zakonu za kažnjavanje onih koji prekrše tu odluku. Takvo utemeljenje nisu našli.

Slovenski je parlament lani usvojio izmijenjeni Zakon o zaraznim bolestima, kojim se za vrijeme epidemije stanovništvu na ugroženim područjima može ograničiti sloboda kretanja. Sud je zaključio da taj zakon ne uključuje obavezno nošenje maski jer se one ne odnose na slobodu kretanja te da je za maske potrebno donijeti novi pravni okvir.

“Raspravno vijeće je zaključilo da se naredba o nošenju zaštitne maske bitno razlikuje po svom sadržaju od ograničenja slobode kretanja. Ova se naredba ne može shvatiti kao oblik zabrane ili ograničenja kretanja stanovništva na određenim područjima, već kao neovisno miješanje u slobodu, što zahtijeva neovisnu pravnu osnovu”, napisali su, dodajući da je ovaj nalaz potkrijepljen i tumačenjem drugih odredaba zakona, “koje su posebno predviđale uporabu zaštitnih mjera opreme, ali samo radi zaštite zdravstvenih radnika i suradnika, kontrole nad bolničkim infekcijama, ali ne i za opću populaciju”.

Treba reći i to da sudsko vijeće, sastavljeno od tri člana, nije ovu odluku donijelo jednoglasno. Protiv nje je bio jedan član, koji je u izdvojenom mišljenju naglasio da će takva odluka “imati negativan utjecaj na javno zdravlje jer šalje poruku stanovništvu da maske mogu odbaciti”.

Slovenski premijer Janez Janša nije zadovoljan ovakvim raspletom. Na Twitteru je komentirao: “Nevjerojatno. U drugim zemljama Europske unije pravosuđe pokušava pomoći zaštiti zdravlja ljudi”.

Hrvatski Ustavni sud lani je imao predmet obveznog nošenja maski, ali je odbio o njemu uopće raspravljati zbog proceduralne pogreške predlagatelja koji nije naveo na koji način ova odluka Stožera krši ustavna prava građana, odnosno koji članak Ustava je time prekršen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er