CRKVA

Španjolski biskup belgijskim biskupima: Crkva nema ovlasti blagoslivljati homoseksualne zajednice

Biskup Orihuela-Alicantea u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, podsjetio je belgijske biskupe da je blagoslov homoseksualnih zajednica u suprotnosti s učenjem Katoličke crkve. “Nije da Crkva ne voli. Radi se o tome da ona nema ovlasti učiniti tako nešto”, upozorio je.

Prelat je naglasio u svom programu Šesti kontinent na Radio Maria u Španjolskoj da molitve belgijskih biskupa za blagoslov homoseksualnih zajednica “jasno su nespojive” s izjavom Kongregacije za nauk vjere o ovom pitanju koja je objavljena u ožujku 15. veljače 2021. Munilla je naglasio da je ta nekompatibilnost očita “bez obzira na to koliko su (značenje) riječi pokušali forsirati do maksimuma”, nazivajući inicijativu belgijskih biskupa “trenutkom za molitvu”.

S tim u vezi, glasnogovornik Belgijske biskupske konferencije, isusovac otac Tommy Scholtes, branio je blagoslov istospolnih parova jer “to nema nikakve veze s brakom”. U izjavi za Associated Press, Scholtes je rekao da je to “prilika za homoseksualne parove da mole zajedno i za druge da također mole za njih.” Munilla je istaknuo da blagoslov belgijskih biskupa uključuje “izraze predanosti” između homoseksualnih osoba koje ga primaju i predanosti crkvene zajednice prema njima, prenosi CNA

“Nemojmo se igrati riječima”, ponovio je biskup, istaknuvši kako “moramo biti iskreni i transparentni i reći da je to apsolutno u suprotnosti” s onim što je potvrdila Kongregacija za nauk vjere. Munilla je naglasio da ono što je vatikanski dikasterij izjavio „nije da Crkva ne voli. Radi se o tome da ona nema ovlasti učiniti tako nešto” kao što je blagoslov homoseksualnih zajednica.

Crkva nema takve ovlasti jer je blagoslov sakramental. Prema Katekizmu Katoličke Crkve, br. 1667, sakramentali su “sveti znakovi koji su slični sakramentima. Oni označavaju učinke, osobito duhovne naravi, koji se postižu po zagovoru Crkve.”

“Pomoću njih ljudi su raspoloženi za primanje glavnog učinka sakramenata, a različite prilike u životu se čine svetima.” Španjolski biskup objasnio je da blagoslovi, stoga, “moraju biti objektivno i pozitivno usklađeni s Božjom voljom” i da “dobra volja onih koji ih primaju nije dovoljna”.

Dakle, “nije dopušteno udijeliti blagoslov tim vezama, čak i ako su stabilne, jer one podrazumijevaju spolni odnos izvan braka”, objasnio je biskup, u skladu s onim što je objavila Kongregacija za nauk vjere. . Na primjer, Munilla je istaknuo da Crkva ne može blagosloviti zajednicu između muškarca i žene koji žive u preljubu. Dakle, ne radi se o “nepravednoj diskriminaciji” osoba s homoseksualnim sklonostima, nego o povratku “istine liturgijskog čina”.

“Možete blagosloviti ljude s homoseksualnim sklonostima, ali ne i zajednicu koja nije u skladu s nacrtom prirode i Božjim nacrtom”, naglasio je prelat, jer “jedno je blagoslivljati grešnika, a drugo je blagosloviti grijeh”. Munilla je rekao da se, za razliku od sakramenata, sakramentali “mogu primiti bez da su u stanju milosti, ali pozivaju na obraćenje”.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er