CRKVAOSTALOVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Softwareom su napali i mobitel biskupa

Zajedničkom istragom Gurdian i Le Monde otkrili su da su u navodnim napadima izraelske tvrtke za nadzor na političke stranke i aktiviste, bili i biskup iz Toga i jedan katolički svećenik.

Guardian navodi da je riječ o biskupu Benoîtu Alowonouu, koji vodi biskupiju Kpalime u ovoj afričkoj zemlji, u kojoj živi 715.000 stanovnika, od kojih je katoličkih vjernika 295.0000.

Njega je na mjesto biskupa još 2001. imenovao papa Ivan Pavao II, te se prometnuo u jednog od najutjecajnijih kritičara represivnog režima u Togou. Le Monde i Guardian su otkrili da su se na meti špijunskog napada našla još petorica kritičara predsjednika Faurea Gnassingbéa, koji ovom zemljom vlada još od 2005.

Prošle godine tvrtka WhatsApp javila je biskupu i drugima da su se našli na udaru špijunske tehnologije preko njihove aplikacije, a preko njihovih osobnih mobitela. WhatsApp je, također, krajem prošle godine, skupa s Facebookom, podigao tužbu protiv izraelske tvrtke NSO Group zbog napada na 1400 njihovih korisnika tijekom dva tjedna u travnju prošle godine.

Nije bila riječ o bilo kakvom napadu, doznalo se, nego na političare koji su u Kataloniji pristalice neovisnosti, zatim na novinare u Indiji i u Maroku, te na političke aktiviste u Ruandi. Sada se doznaje da su na udaru bili i kritičari represivnog političkog aparata u Togou, i to sam biskup Katoličke crkve.

Šef WhatsAppa nedavno je komentirao da je riječ o “užasnim primjerima špijuniranja na zbilja grozne načine novinara, boraca za ljudska prava, vladinih dužnosnika, vjerskih vođa…”

NSO Group inače negira svoju odgovornost. Tvrtka se brani da su vlade te koje su odgovorne na koji način koriste software. Tvrtka, međutim, nije objavila imena svojih klijenata, navodeći da je riječ o poslovnoj tajni i da su se klijenti obavezali, zakonski, da će software koristiti isključivo protiv kriminalaca i terorista.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er