VJERA I DUHOVNOST

Snažno upozorenje bl. kardinala Stepinca: Ovo je uzrok patnji hrvatskog naroda i trajati će sve dok…

Snažno upozorenje bl. kardinala Stepinca: Ovo je uzrok patnji hrvatskog naroda i trajati će sve dok… Na današnji dan, prije 62 godinu rodio se za Gospodina i preminuo za ovaj svijet blaženi Alojzije Stepinac, mučenik i zagovaratelj hrvatskog naroda pred Bogom.

Ljubio je svoj narod do kraja, žrtvovao je svoju slobodu pod cijenu života, ali je znao i upozoravao da samo narod odan Gospodinu može stajati na strani pobjede u svakom ratu, u svakoj bitci ovoga svijeta.

Njegove posljednje riječi, prije nego je izdahnuo bile su: Budi volja Tvoja, što samo pokazuje da je Stepinac prije svega služio Bogu i iz te ljubavi prema Njemu imao je snage ljubiti do smrti. Isto je tražio i od Hrvata.

U ovom ludom vremenu u kojem danas živimo, a u kojem se brojna carstva raspadaju, a čitavi sistemi padaju na koljena, u vremenu u kojem čovjek ponovno nalazi u bunilu pod diktaturom nove normalnosti i novih zakona i pravila, nikad aktualnije nisu bile riječi ovog svetog blaženika, a koje je kao za ovo vrijeme uputio svome rodu i narodu.

Rekao je, kao da je sve znao: ‘Nije tragika naših dana u tome, što su nam ruševine napunile zemlju, što se i velika carstva ruše kao kuće od karata, pa onda mali narodi i države strepe još više, nego je tragika u tome, što se uslijed pomanjkanja vjere svi događaji u svijetu promatraju čisto naravnim očima, umjesto očima vjere, koja u svim zbivanjima sadašnjice gleda samo svemoguću desnicu Božju.

A ta desnica nije zatajila nikad do sada, pa neće ni u buduće. Zato naša jedina briga ima biti, da budemo u prijateljstvu s Bogom. I vi ćete vidjeti, da se nisu nikada prevarili ni pojedinci ni narodi, koji nadu svoju postavljaju u njega, Stvoritelja neba i zemlje. Ali ima razloga strahovanju za bogohulnike i psovače, za narode koji podnose one, što povlače po blatu sveto Ime njegovo.

Svi dakle, na posao, koji ljubite ovu našu ispaćenu domovinu. Psovka mora biti iskorijenjena iz naše sredine. Onda ćete vidjeti što znače riječi prorokove: “Blago narodu, koji ima Gospodina za Boga!’

U jednom drugom govoru Stepinac je s ambona kriknuo: “Stidite se, psovači! Vaše su psovke najviše pridonijele, da su ovolike strahote (tj. rat i poraće) snašle našu divnu zemlju Hrvatsku, i da im se još uvijek ne vidi kraja!”

Stepinac je znao uzrok patnje hrvatskog razloga nisu neprijatelji ljudski, nego neprijatelji Božji jer kao što je sv Pavao rekao Efežanima: “Ne borimo se protiv ljudi od krvi i mesa, nego protiv nevidljivih zlih vladara i vlasti koji vladaju ovim našim mračnim svijetom; protiv zloduha koji borave u nebeskim prostorima.”

Stepinac je dakle znao u upozoravao svoj ljubljeni narod, da su sve tragedije ovog svijeta ništa naspram ovog strašnog grijeha koji izvire i srca našeg naroda i zbog kojeg smo se sami izuzeli iz blagoslovljene ruke Gospodina.

Zato slijedimo Stepinčeve riječi, koje nas tako snažno pozivaju i danas: “Svi dakle, na posao, koji ljubite ovu našu ispaćenu domovinu. Psovka mora biti iskorijenjena iz naše sredine. Onda ćete vidjeti što znače riječi prorokove: Blago narodu, koji ima Gospodina za Boga!”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er