VJERA I DUHOVNOST

Snaga Euharistije: Dok je bjesnio tajfun, svećenik je nastavio slaviti misu

Snaga Euharistije: Kada je tajfun Rai 16. prosinca 2021. punom snagom pogodio Filipine, razorio zemlju i ubio gotovo 400 ljudi, otac Virgilio Salas nastavio je slaviti misu.

Više od deset dana nakon prolaska “supertajfuna” Rai, koji je 16. prosinca 2021. pogodio središnje i južne Filipine, broj žrtava ove prirodne katastrofe raste: 375 ljudi je poginulo, a stotine tisuća sada su bez krova nad glavom, bez vode i bez struje. Preživjeli se organiziraju kako bi pomogli jedni drugima, posebice kroz mrežu svojih župa (zemlja je većinom katolička), prenosi Aleteia.org

“Čak i uz tajfun, vjera se nastavlja”, rekao je otac Virgilio Salas za ABS-CBN News, koji je nastavio slaviti misu i prenositi je unatoč silovitim vjetrovima koji su 16. prosinca pogodili otok Bohol, gdje se nalazila njegova crkva. Doista, toga dana u 16 sati bila je zakazana misa u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Tagbilaranu, gradu koji se nalazi na otoku Boholu. Nazočila je šačica vjernika.

Unatoč vjetrovima oluje koja je postajala sve snažnija, otac Virgilio Salas, uz asistenciju još jednog župnika župe, nastavio je slaviti misu i prenositi je uživo na Internetu.

“Nismo prestali služiti misu iako je bilo nazočno samo nekoliko ljudi. Crkva se zalaže uvijek i nastavlja moliti za svoje vjernike”, rekao je kasnije medijima otac Salas. Drugi svećenik je objasnio da osjeća i strah od oluje i spokoj onoga tko daje prednost duhovnom životu vjernika.

Proaktivnost za suočavanje sa sljedećim tajfunom

Dvojica župnika su porijeklom iz Bohola i navikli su na pojavu tajfuna: zato su uložili u generator.

Također su predani mobiliziranju zajednice da usvoji bolje mjere za suočavanje s olujama koje se ponavljaju. S tim u vezi, istaknuli su potrebu za promjenom stava građana i lokalnih vlasti:

Više smo reaktivni nego proaktivni. Znamo da dolazi oluja, ali ne bježimo dok se ne dogodi. Stanice ne mogu osigurati vodu zbog nedostatka struje. Možemo biti proaktivni osiguravajući generatore za crpne stanice i osiguravajući solarnu rasvjetu i opremu za hitne slučajeve.

Župa već čini svoj dio posla i nastavlja poticati stanovništvo na svoj dio posla, u ovom trenutku donacijama hrane, vode i svijeća. Duhovnu pomoć, naravno, pružaju i svećenici:

Usred oluje, učenici su upitali Isusa ne boji li se umrijeti. A Gospodin ih upita: “Zašto gubite vjeru?”

Također su podsjetili na poniznost uvjeta u kojima se Isus rodio i povukli paralelu između Božića i pomoći drugima:

Čak i ako je nešto jednostavno poput vode, podijelite vodu koju imate. Svima želimo sretan Božić unatoč katastrofi. Uvijek smo tu da za vas učinimo sve što je u našoj moći.

snažan tajfun pogodio filipine - snaga euharistije
Tajfun i snaga Euharistije

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er