VJERA I DUHOVNOST

SVETI GRAL Slavlje jubileja Svetoga kaleža za koji se vjeruje da ga je Krist koristio na Posljednjoj večeri

Relikvija Svetog kaleža za kojega se smatra da ga je Krist koristio na Posljednjoj večeri čuva se u katedrali u Valenciji, a svakih pet godina slavi se Jubilarna godina Svetog kaleža kako bi se promicalo euharistijsko klanjanje. Sveti kalež relikvija je bogatog povijesnog značaja, a smatra se da ga je u Španjolsku poslao sveti Lovro.

Tema aktualnog jubileja, koji je počeo u listopadu 2020. i traje do listopada 2021., je “intimni odnos između Kristove muke i euharistije”, prenosi CNA.

Četvorica papa na različite su načine kaležu dali priznanje. Sveti Ivan XIII. omogućio je potpuni oprost na dan čašćenja Svetog kaleža. Sveti Ivan Pavao II. častio je kalež u katedrali te ga koristio na svetoj misi tijekom svojeg posjeta Valenciji 1982. godine. Benedikt XVI. je kao i njegov prethodnik koristio kalež na svetoj misi slavljenoj u sklopu Petog svjetskog susreta obitelji godine 2006. Papa Franjo je 2016. proglasio Svetu godinu kaleža.

Vjeruje se da je kaleža u Rim donio sveti Petar, a da ga je kasnije sveti Lovro tijekom Valerijanova progona poslao u Španjolsku.

Dvaput godišnje, na Veliki četvrtak i posljednjega četvrtka u listopadu, u pratnji pripadnika bratstva Vitezova svetoga kaleža, modernih vitezova grala, se nosi na glavni oltar gdje nadbiskup Valencije pred njim slavi misu.

Vlč. Edgar Esteve iz Valencijske nadbiskupije potaknuo je vjernike da sudjeluju u jubilarnoj godini “Kaleža muke” tako što će hodočastiti u katedralu u Valenciji.

“Svi smo pozvani učiniti hodočašće do kapelice Svetog kaleža kako bismo razmatrali i molili ispred relikvije kaleža s Gospodinove posljednje večere, obnovili svoju vjeru i nadu te se ohrabrili u našoj kršćanskoj ljubavi”, kazao je vlč. Esteve.

“Svi smo pozvani posjetiti mjesta na kojima su se dogodila euharistijska čuda koja su duhovno obogatila Crkvu u Valenciji, mjesta gdje se euharistija očitovala na poseban način i koja slave dane jubileja na svoje spomendane”, dodao je.

Svećenik je naglasio da Jubilarna godina “nije samo za Valencijsku nadbiskupiju nego je dar pape Franje sveopćoj Crkvi te su stoga svi vjernici Valencije, Španjolske i ostatka svijeta pozvani dobiti potpuni oprost hodočasteći u kapelicu u kojoj se štuje Sveti kalež”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er