Uncategorized

Riječi rujanskih svetaca o vršenju Božje volje s poslušnošću: “Gdje nema poslušnosti nema vrline”

Ova četiri sveca pokazuju nam put slušanja i nasljedovanja Gospodina bez obzira na okolnosti. U nastavku upoznajte skromnog misionara, papu mučenika, ispovjednika mistika i učenjaka pustinjaka, od kojih svi imaju nešto snažno za reći o vršenju Božje volje.

Tijekom rujna, mjeseca posvećenog Marijinoj žalosti, podsjećamo se kako je Blažena Majka bila savršen uzor poslušnosti Božjoj volji i koliko je svetaca slijedilo njezine stope, piše portal Aleteia.

Ova četiri sveca koje slavimo u rujnu pokazuju nam važnost vršenja Božje volje kroz poslušnost i ljubav prema Bogu. Osvrnimo se na njihove riječi sljedeći put kada nam zatreba dobar podsjetnik. U nastavku upoznajte skromnog misionara, papu mučenika, ispovjednika mistika i učenjaka pustinjaka, od kojih svi imaju nešto snažno za reći o vršenju Božje volje.

9. rujna – Sv. Petar Claver

Sveti Petar Claver bio je isusovački misionar koji je služio porobljenim ljudima koji su u Južnu Ameriku dovedeni iz Afrike. Nakon što je odlučio da će zauvijek biti Božji rob, uvidio je unutarnju vrijednost preplašenih robova i nakon njihovog dolaska u Novi svijet, dočekao ih je s lijekovima i hranom.

Nosio je ogrtač koji je slavno dijelio svima u potrebi i govorilo se da je svatko tko je bio ogrnut ovim ogrtačem ozdravio. Krstio je i katehizirao više od 300 000 porobljenih ljudi, a sam bi spavao u robovskim odajama kad god je to bilo moguće.

 “Čovjekovo spasenje i savršenstvo sastoje se u vršenju Božje volje koju on mora imati u vidu u svemu i u svakom trenutku svoga života.” – sv. Petar Claver

16. rujna – sveti Kornelije, papa

Sveti Kornelije služio je kao papa od 251. do mučeničke smrti 253. Poznat je po milosrdnom stavu koji je zauzeo nakon razdoblja progona Crkve, kada je došlo do raskola u pogledu toga kako bi ispali članovi Crkve (koji su prakticirali poganske žrtve kako bi spasili svoje vlastite živote) mogli biti ponovno primljeni u crkvu.

Neki su vjerovali da onima koji su izdali Crkvu prakticirajući poganske žrtve ne bi trebalo dopustiti da budu ponovno primljeni u Crkvu. Kornelijev stav sastoja se u tome, ako ti grešnici čine različite oblike pokore, mogu se vratiti.

Kada su rimski progoni ponovno porasli, Kornelije je prognan, a zatim je i sam preminuo kao mučenik. Ovaj milosrdni papa mučeničke duše predao je Bogu sve, uključujući i vlastiti život kako bi vršio Očevu volju.

“Sve stvari smo predali Svemogućem Bogu, u čijoj je vlasti sve sačuvano.” – sveti papa Kornelije

23. rujna – sveti Padre Pio

Sveti Padre Pio poznati je i omiljeni svetac iz Pietrelcine u Italiji. Bio je franjevac kapucin. Poznat je kao mistik koji je primio stigme, duboko pobožan kada služi misu te predani ispovjednik koji je imao mistično znanje o grijesima onih u njegovoj ispovjedaonici prije nego što su progovorili ijednu riječ.

Unatoč mnogim kušnjama uključujući bolesti, napade đavla, bolne stigme i progonstva, njegova nepokolebljiva ustrajnost i poslušnost Božjoj volji uzor su svima nama.

“Gdje nema poslušnosti nema vrline, gdje nema vrline nema ni dobra, gdje nema dobra nema ljubavi, gdje nema ljubavi nema Boga, a gdje nema Boga nema nema raja.” – sv. Padre Pio

30. rujna – sveti Jeronim

Sveti Jeronim zaštitnik je knjižničara, bibličara i prevoditelja, poznat je po svom legendarnom latinskom prijevodu Biblije. Iako se kao sjajan mladi student borio s moralom i živio divljim životom (na neki način poput sv. Augustina), osjetio je Božju volju koja ga zove i tako je postao kršćanin, revan u svojoj vjeri.

Njegov neusporediv, neprocjenjiv doprinos katoličkoj teologiji učinio ga je Ocem i Naučiteljem Crkve. Živio je četiri godine kao pustinjak, sam u pustinji, što je bila oštra asketska suprotnost njegovom prijašnjem načinu života punom poroka. Jedno je vrijeme živio u špilji u blizini Crkve rođenja Isusova u Svetoj zemlji, gdje je radio na svom prijevodu Biblije.

U umjetnosti se sveti Jeronim često prikazuje kako živi u pećinskoj knjižnici okružen knjigama, s lubanjom na stolu koja podsjeća na prolaznost.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er