OBITELJ

Psihijatar i egzorcist donosi 12 navika za bolji brak

U sretan brak uključeno je i nešto više od puštanja da se situacija slegne, ali znanost, čak i bez religije, ukazuje na to da ostanak na istom putu ima veliku vrijednost. Katoličko učenje je da je brak sveta, doživotna zajednica s misijom dijeljenja uzajamne ljubavi, odgoja djece i pomaganja jedni drugima i njihovoj djeci da postignu vječni život. 

To je u suprotnosti s kulturom koja gura vaše vlastito samoispunjenje nasuprot katoličkom cilju rada na ljubavi kao što Krist voli.

Dr. Richard Fitzgibbons, psihijatar i direktor Instituta za iscjeljenje braka, u više od 40 godina radio je sa stotinama katoličkih parova. Njegov cilj nikada nije bio samo održati vezu parova koji su mu dolazili na savjetovanje već im omogućiti da procvjetaju. U svojoj novoj knjizi “Navike za zdrav brak: vodič za katoličke parove“, Fitzgibbons donosi ovih 12 navika koje mogu pomoći osnažiti vaš brak,  a prenosi NCRegister,

Oprost nam pomaže umanjiti ljutnju kroz napor koji ulažemo u razumijevanju sebe i supružnika te hvatanju u koštac sa zahtjevnim poslom nadvladavanja razdražljivosti.

Velikodušnost nadvladava sebičnost kroz rast u sebedarju i načinu razmišljanja koji naglasak stavlja na nas, a ne na mene.

Poštovanje nadilazi potrebu za kontrolom kroz razmišljanje o dostojanstvu supružnika i djece.

Odgovornost smanjuje emocionalnu distancu kroz trud da se supružnika zaštiti od usamljenosti, tjeskobe, nesigurnosti i sebičnosti.

Povjerenje smiruje tjeskobu kroz pouzdanje u Božju i supružnikovu dobrotu i zaštitu te kroz opraštanje onima koji su narušili povjerenje.

Nada umanjuje tugu vjerovanjem u pozitivne ishode događaja i okolnosti u životu, osobito u borbi s usamljenosti.

Zahvalnost izgrađuje povjerenje kroz poštivanje od Boga darovanih talenata i onih dobivenih od oba roditelja.

Razboritost popravlja komunikaciju pomažući supružnicima uvidjeti što treba biti izrečeno ili učinjeno s obzirom na situaciju te kako to izreći ili učiniti.

Umjerenost poništava nevjeru kontroliranjem privlačnosti zadovoljstava i nadvladavanjem nagona i želja kako bismo ostali vjerni supružniku.

Pravednost sprječava razvod osnaživanjem supružnika da Bogu, supružniku i djeci daju ono što im pripada, što znači raditi na iskrenom suočavanju i rješavanju vlastiti karakternih i duhovnih slabosti.

Vjernost je nepokolebljiva želja za dobrom drugih koja umanjuje odustajanje od obveza prepoznavanjem da je brak jedino mjesto u kojem se autentična ljudska ljubav i seksualnost mogu ostvariti.

Poniznost potiče upoznavanje sebe kao i proces hvatanja u koštac sa slabostima naslijeđenima od roditelja i vlastitih pogrešaka koje kvare bračnu ljubav i sreću.

Vizija moje majke

Brak nije samo emocionalna i društvena zajednica već i duhovna stvarnost. To oslikati pomaže priča mons. Johna Esseffa, svećenika i egzorcista iz Scrantona, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. “Moja majka imala je iznad kreveta sliku Presvetog Srca Isusova. Ispričala mi je kako je jedne noći molila: ‘Presveto Srce Isusovo, želim te voljeti više. Pokaži mi kako te više voljeti‘.”

“Majka je potom otišla u krevet i primila viziju Isusa. Evo što mi je kasnije ispričala: ‘Bila je to slika Isusa koja mi se pokazala u viziji. Prvo sam vidjela njegova probodena stopala i bijeli ogrtač koji se razlijevao. Poljubila sam njegove noge i probodene dlanove. Kad mi je Isus pokazao svoje Presveto Srce, gotovo sam se onesvijestila. Tada, pogledavši prema njegovom licu, ugledala sam lice tvog oca. Tada sam shvatila. Pitala sam Isusa da mi pokaže kako da ga više ljubim i on mi je odgovorio da snažnije ljubim svog supruga.”

Presveto Srce Isusovo, daj nam milost potrebnu za sveti brak, snagu za križeve, dobrotu i milosrđe kad se osjećamo iznevjerenim, oproštenje za vlastite propuste, ozdravljenje za boli koje smo nanijeli svom supružniku i djeci, i beskrajnu ljubav jedno za drugo. Amen.

HKM

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er