CrkvaVjera i duhovnost

Prva misa Pape Franje u crkvi Svetog Josipa u Bagdadu

Vrhunac drugog dana Papina povijesnog pohoda Iraku, 6. ožujka, bila je misa koju je predvodio u Bagdadu u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa, jednoj od 11 katedrala u državi.

Prva misa, tijekom Papinog 33. međunarodnog putovanja, slavljena je po kaldejskom obredu i to je bilo prvi put da je Petrov nasljednik slavio misu po obredu istočnih Crkava. Misa je započela procesijom – zbog karakterističnosti kaldejskog obreda, umjesto znakom križa – i himnom Slava koji je predmolio babilonski kaldejski katolički patrijarh kard. Louis Raphael I. Sako.

U središtu Papine homilije, koja je, kako prenosi IKA, prevođena na arapski jezik, bila su blaženstva prema kojima su posljednji privilegirani u Božjim očima. „Dok su u očima svijeta blaženi oni koji su bogati i moćni, oni koji više posjeduju i imaju veću moć, koji su poznati, u Evanđelju se perspektiva preokreće: blaženi su oni koji plaču, koji su progonjeni, koji su siromašni u duhu, koji su milosrdni prema bratu. Isusov je prijedlog mudar jer ljubav, koja je srce blaženstava, čak i ako se u očima svijeta čini slabom, zapravo je pobjedonosna.misa Na križu se pokazala jačom od grijeha, u grobu je pobijedila smrt. To je ista ljubav koja je mučenicima dala pobijediti u kušnji, a koliko ih je samo bilo u prošlom stoljeću, više nego u prethodnima! Ljubav je naša snaga, snaga tolike braće i sestara koji su i ovdje trpjeli predrasude i uvrede, zlostavljanja i progone poradi imena Isusova (…) Oni koji ljube ne zatvaraju se u sebe same kad stvari pođu po zlu nego na zlo odgovaraju dobrom, spominjući se pobjedničke mudrosti križa (…) Ali kako se prakticiraju blaženstva? Ona ne traže da se čine izvanredne stvari, da se čini pothvate koji nadilaze naše mogućnosti. Traže svakodnevno svjedočenje. Blažen je onaj koji živi krotko, onaj koji vrši milosrđe tamo gdje živi, onaj koji svoje srce čuva čistim tamo gdje živi. Da bismo postali blaženima, ne moramo svako toliko biti heroji, već svjedoci svaki dan“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

„Draga sestro, dragi brate, možda gledaš u svoje ruke i čine ti se praznima, možda u tvom srcu vreba nepovjerenje i ne osjećaš da te život nagradio… Ako je tako, ne boj se: blaženstva su za tebe, za tebe koji si ožalošćen, gladan i žedan pravednosti, progonjen.misa Gospodin ti obećava da ti je ime zapisano u njegovom srcu, na nebesima! I danas mu zahvaljujem s vama i za vas, jer ovdje, gdje je mudrost nastala u davnim vremenima, u ova su se vremena pojavili mnogi svjedoci, često zanemareni u vijestima, ali dragocjeni u Božjim očima; svjedoci koji živeći blaženstva pomažu Bogu da ispuni svoja obećanja o miru“, poručio je papa Franjo.

Nakon pričesti kard. Sako uputio je pozdrav Svetome Ocu prenoseći mu izraze zahvale i radosti u osobno i u ime kršćana u Iraku „zbog hrabrog posjeta u izvanrednim okolnostima krize u kojima živi naš i drugi narodi na svijetu“.misa „Vaša nazočnost kao hodočasnika koji moli za svijet u kojem će biti više pravde, ljubavi i mira ispunjava nas mirom. Vaš posjet ohrabrit će nas da se izdignemo iznad prošlosti krenemo putom nacionalnog pomirenja, da složno radimo na rastu, miru i blagostanju u domovini Abrahamovoj. Za nas kršćane Vaš je posjet prilika da se vratimo svojim drevnim korijenima i obnovimo naš irački i kršćanski identitet“, kazao je kard. Louis Raphael.

Nakon pozdravnih riječi kaldejskog patrijarha uslijedila je razmjena darova. Papa je darovao kardinalu kalež, a kardinal Papi veliko raspelo, što je praćeno burnim pljeskom i oduševljenim usklicima okupljenih vjernika u kaldejskoj katedrali. Misa je završena Papinim blagoslovom, a dok se vraćao u sakristiju Papu su okupljeni vjernici pozdravljali uzvicima: „Živio Papa, živio!“.

J.P., KT

www.medjugorje-news.com/

Izvor
nedjelja.ba

Vezani članci

Back to top button