VJERA I DUHOVNOST

PRIDRUŽITE SE I VI Rujanska pobožnost koju papa Franjo moli svaku večer

Svaki mjesec u crkvenom kalendaru nosi svoju pobožnost. Tako je svibanj tradicionalno posvećen Blaženoj Djevici Mariji, a prosinac došašću i Kristovom dolasku.

Slično tome, Katolička Crkva u rujnu posebno časti sedam žalosti Blažene Djevice Marije. Središte toga je blagdan Gospe Žalosne koji se obilježava 15. rujna, točno u sredini mjeseca.

Svoju privrženost Gospi Žalosnoj istaknuo je i papa Franjo.

“Čini mi dobro kad kasno navečer, uz molitvu Anđeo Gospodnji, izmolim tih sedam boli kao spomen na Majku Crkve koja je, uz mnogo boli, rodila sve nas”, poručio je Sveti Otac 3. travnja 2020. tijekom euharistije u Domu sv. Marte, opisavši pritom u čemu se sastoji sedam Gospinih žalosti.

“Prva je, samo 40 dana nakon Isusova rođenja, Šimunovo proroštvo koje govori o maču koji će joj probosti dušu (usp. Lk 2, 35). Druga je žalost bijeg iz Egipta kako bi Sinu spasila život (usp. Mt 2, 13-23). Treća se žalost odnosi na tri dana tjeskobe kada je dječak ostao u hramu (usp. Lk 2, 41-50). Četvrta je žalost Gospin susret s Isusom na Križnom putu (usp. Iv 19, 25). Peta je Gospina žalost Isusova smrt; Marija pod križem gleda Sina raspetoga, gologa, kako umire. Šesta je žalost skidanje Isusova mrtvog tijela s križa te ga ona uzima u svoje ruke kao što ga je uzela u ruke u Betlehemu prije više od 30 godina. Sedma je žalost polaganje Isusova tijela u grob.”

“Tako se kršćanska pobožnost spominje Marije koja prati Isusa na tom putu”, zaključio je Papa, pozvavši vjernike da misle na Gospine boli i zahvale joj zato što je prihvatila biti Majka, piše Bitno.net

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er