HRVATSKAVIJESTI

Preminula dr. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice, heroina Domovinskoga rata

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar nakon duge i teške bolesti jutros je u 73. godini života preminula dr. Vesna Bosanac, vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, heroina Domovinskoga rata, javlja Hrvatski radio Vukovar.

Dr. Vesna Bosanac rođena je 9. ožujka 1949. Bila je hrvatska liječnica, specijalistica pedijatrije, ravnateljica Opće bolnice Vukovar.

Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenutcima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti.

Legendarna ravnateljica vukovarske bolnice

Ravnateljicom Medicinskog centra Vukovar postala je 24. srpnja 1991. godine kada su počele pripreme za snalaženje u ratnoj agresiji koja se pripremala u okolici Vukovara. Vodila je bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar organizirajući njen rad u vrlo teškim ratnim uvjetima u kojima se odlično snašla iako ju fakultet na takve strahote nije mogao pripremiti.

Kroz bolnicu je prošlo oko dvije i pol tisuće ranjenika, tisuću od njih moralo je biti podvrgnuto teškim operacijama, nedostajalo je lijekova i hrane, granatiranja su bila svakodnevna…

U tim teškim i nezamislivim uvjetima, nemogućim za rad, uvijek je davala maksimum pružajući bolesnicima prijeko potrebnu skrb bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Najveći organizirani i masovni zločin u Vukovaru dogodio se nad ranjenicima iz bolnice, a dr. Bosanac i brojni djelatnici vukovarske bolnice nisu napuštali svoje pacijente. U bolnici je ostala do samoga pada grada, a potom zatočena. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici te još dva dana u Beogradu. Potom je razmijenjena i u Zagreb stigla u prosincu 1991.

Unatoč dokazanoj humanosti, Srbija 1992. godine protiv nje diže kaznenu prijavu za ratni zločin, no prijava je ubrzo odbijena kao neosnovana.

U Vukovar se vratila 1997.

Mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. spec. pedijatar, u Vukovar se vratila živjeti 1997. kada je ponovno preuzela ravnateljstvo u bolnici. Svjedočila je na suđenjima za ratne zločine na Haškom sudu, između ostalih Šljivančaninu, Šešelju i Goranu Hadžiću.

Godine 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je dr. Vesni Bosanac i Općoj bolnici Vukovar Veliku zlatnu plaketu 16. siječnja 2021. za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.

“Žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji”

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH od dr. Bosanac je oprostila na Facebooku.

“U jutarnjim satima svijet je nakon duge i teške bolesti napustila heroina Domovinskog rata doktorica Vesna Bosanac.

Doktorica Bosanac bila je ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice. Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji.

Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika. Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je ‘Povelju Republike Hrvatske’ u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske”, napisali su iz udruge na Facebooku.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er