EUROPAVIJESTI

Predsjednik Portugala želi zabraniti eutanaziju

Da je predsjednik de Sousa potpisao zakon, Portugal bi postao četvrta zemlja u Europi koja je legalizirala aktivnu eutanaziju, uz Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg.

Predsjednik Portugala Marcelo Rebela de Sousa stavio je u ponedjeljak 15. ožujka veto na prijedlog zakona kojim se legalizira eutanazija u toj državi, nakon što je prethodno portugalski Ustavni sud presudio da je prijedlog zakona neustavan. Tu odluku portugalskog predsjednika odmah su pozdravili portugalski katolički biskupi okupljeni u Portugalskoj biskupskoj konfrenciji, izvještava Catholic News Agency.

“Bilo kakva legalizacija eutanazije i potpomognutog samoubojstva uvijek je u suprotnosti s ljudskim dostojanstvom i Ustavom Republike Portugal. Ljudski život je nepovrediv”, prenio je stav portugalskih biskupa otac Manuel Barbosa, glasnogovornik Portugalske biskupske konferencije.

Podsjetimo, zastupnici u portugalskom parlamentu 29. siječnja su sa 136 glasova “za”, 78 “protiv”,  uz 4 suzdržana glasovali za Vladin prijedlog zakona, te je zakon ponovno poslan na potpis predsjedniku Rebeli de Sousi koji je reizabran za predsjednika Portugala na predsjedničkim izborima 24. siječnja ove godine.

Portugalski predsjednik imao je tri mogućnosti: podržati zakon, poslati ga na ocjenu ustavnosti na Ustavni sud ili odmah upotrijebiti predsjednički veto na isti. Odlučio se za drugu opciju, a nakon što je Ustavni sud presudio da je zakon neustavan, upotrijebio je predsjednički veto i stopirao zakon.

Da je predsjednik de Sousa potpisao zakon, Portugal bi postao četvrta zemlja u Europi koja je legalizirala aktivnu eutanaziju, uz Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg.

Inače, portugalski predsjednik susreo se u petak 12. ožujka s papom Franjom u Vatikanu, na kojem mu je, među ostalim, Sveti Otac potvrdio da će posjetiti portugalsku prijestolnicu Lisabon za Svjetski dan mladih 2023. godine te da će hodočastiti u Fatimu, jedno od najvećih svjetskih marijanskih svetišta.

Inače, u Portugalu je danas krštenih katolika 8.1 milijun, od ukupno 10 milijuna stanovnika, ili 81 posto, izvijestila je Catholic News Agency (CNA) u utorak 16. ožujka.

www.medjugorje-news.com/

Izvor
ika.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er