VJERA I DUHOVNOST

Još jedan u nizu čudesnih slučajeva: Požar koji je uništio cijelo naselje nije niti dotaknuo kip Blažene Djevice Marije

Još jedan u nizu čudesnih slučajeva: Požar koji je uništio cijelo naselje nije niti dotaknuo kip Blažene Djevice Marije Za Božić sam tražio samo jedno: da Gospodin posveti moju obitelj. Možda to počinje oduzimanjem našeg posjeda da postanemo potpuno oslonjeni na njega.

Istražitelji trenutno traže uzrok požara u Coloradu koji je uništio gotovo 1000 zgrada i kuća, cijelo jedno mjesto. Za to vrijeme Tom Greany i njegova supruga Kat koju su izgubili svoj dom u požaru svjedoče o nadi kroz netaknuti kip Djevice Marije na ruševinama njigova doma, za ncregister.

“Kada smo stigli u naš dom, bio je potpuno uništen. Sve osim pet od 55 kuća u našem susjedstvu bile su uništene. Oni koji nisu bile, bile su potpuno neozlijeđene. Vrlo čudno. Preko puta, slična slika; na jugu, isto: sva tri kvarta su nestala.

Kad smo se spustili u tinjajuću ruševinu onoga što je bio naš dom, gotovo ništa se nije moglo prepoznati. Nekoliko lonaca i tava. Iskrivljene čelične grede, odvojene od temelja, pale su na pepeo. Na našem prednjem trijemu mogli smo vidjeti izmrvljeni beton do temelja, razbacane cigle. I sama prekrasna dizajnerska ulazna vrata stopila su se u spaljenu loptu.

Ali Marija je ostala.

Prekrivena crnom čađom na desnoj polovici tijela kipa, Marija je ostala neozlijeđena. Činilo se da su posvuda pale cigle; neke su vjerojatno i udarile u kip. Ali nije čak ni pao. U podnožju kipa, ispod ruševina, nalazi se mnogo kamenja u obliku srca koje smo Kat i ja skupljali na našim brojnim planinarenjima, podsjećajući nas da smo svoje živote posvetili Isusu po Mariji i da će njezino Bezgrešno Srce i njegovo Presveto Srce štiti nas kroz bilo što.

Kip je simbol. Usred tinjajućih ruševina koje su nekoliko sati ranije bile pakao, Marija je ostala – kao što će i u našim životima ostati, zagovarajući nas kroz najmračnija vremena, moleći se za nas Isusu Kristu, svome Sinu, našem Gospodinu i Spasitelju.

Boli pogled na naš dom, sav njegov sadržaj izgubljen. Božićno darivanje koje smo proslavili sa svojim sinovima ugasilo se, kao i sve ostalo što smo oni i mi imali. Cijelo je susjedstvo nestalo je za manje od jednog dana.

Nismo ni trenutka pomislili da ćemo izgubiti svoj dom, daleko od prerijske trave. Kako je vatra stigla do našeg doma? Tu su velike parcele s njegovanim travnjacima, kako ih je vatra zapalila? Dakle, kada su nam vatrogasci rekli da idemo, nismo uzeli gotovo ništa: sef s važnim dokumentima i naša prijenosna računala bili su sve što smo ponijeli — čak ni odječu za presvući se, ni četkicu za zube.

Vidjeti ovo kad smo se vratili bilo je šokantno, užasno. Svijest o gubitku silno peče. Ali gubitak možemo osjetiti samo kao bol zbog iznimne veličine darova koje smo dobili u našim životima. Kako smo bogato blagoslovljeni!

Bog nije zapalio naše domove da nas nauči lekciju. Ne. Ali kroz gubitak doma dao nam je priliku da iskusimo njegovu utjehu po zagovoru njegove Majke, naše majke Marije.

Upravo smo završili veliku adaptaciju kuće prije devet mjeseci. Bio je to naš dom iz snova. Ali sve je to prolazno. Ne možemo ga ponijeti sa sobom.

Bili smo blagoslovljeni što smo zajedno, na sigurnom putu; i da sigurno izvučemo naše automobile. I nitko ne može uzeti vjeru koja je duboko ukorijenjena u nama, hranjena znakovima kao što je ovaj, da Sveta Obitelj nije samo s nama, ona i pazi na nas. Vole nas i stalo im je. Oni mole za nas. I mole se za svijet u ovim mračnim vremenima u kojima živimo.

požar nije oštetio Gospin kip

Za Božić sam tražio samo jedno: da Gospodin posveti moju obitelj. Možda to počinje oduzimanjem našeg posjeda da postanemo potpuno oslonjeni na njega. “Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom”. (Matej 19,21). svjedoče supružnici Greany  kojima je od svega ostala – Marija.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er