SVIJETVIJESTI

Potres magnitude 7,2: Urušila se crkva u kojoj su bili vjernici, traže se preživjeli, a dolazi i oluja

Potres magnitude 7,2 po Richteru koji je pogodio Haiti u subotu ujutro oko 8.30 po mjesnom vremenu (14.30 po našem) ima mrtvih, a materijalna šteta je velika.

Potres se dogodio 12 km od okruga Saint-Louis-du-Sud koji je oko 150 km udaljen od glavnoga haićanskog grada Port-au-Princea, izvijestio je Američki institut za geofiziku (USGS).

Nacionalna agencija za oceane i atmosferu najprije je izdala upozorenje za tsunami, no ono je ubrzo povučeno.

Korisnici EMSC navode kako je potres bio prilično snažan te je dugo trajao. Materijalna šteta je golema kao što ilustriraju snimke s društvenih mreža, a iako zasad još uvijek nema službenih podataka, mediji javljaju da ima i ljudskih žrtava.

Direktor haićanske Civilne zaštite Jerry Chandler AFP-u je potvrdio informaciju o smrtno stradalima, no kazao je da još nema precizne podatke o njihovu broju, javlja tportal.

Premijer Ariel Henry na putu je prema Nacionalnom centru za hitne akcije u Port-au-Princeu i očekuje se da će ondje održati konferenciju za novinare, rekao je Chandler.

Potres se osjetio u cijeloj zemlji, a o materijalnoj šteti izvješćuju iz nekoliko gradova. Očevici su fotografije posljedica potresa na jugozapadnom dijelu otoka objavili na društvenim mrežama.

“Zatekla sam se u svojem domu kad je počelo tresti, bila sam blizu prozora i vidjela sam kako predmeti padaju”, rekla je AFP-u Christella Saint Hilaire (21) koja živi blizu epicentra potresa.

“Na leđa mi je pao dio zida, ali ozljeda nije teška”, nastavila je mlada žena. “Nekoliko se obližnjih kuća u potpunosti srušilo.”

Na video zapisima koje su stanovnici podijelili na internetu vide se betonske zgrade u ruševinama. Među njima je i crkva u kojoj se u subotu ujutro održavala misa, a nalazi se 200 km jugozapadno od Port-au-Princea.

potres

Razoran potres dogodio se i 2010.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Više od 300.000 ih je ozlijeđeno, a više od milijun i pol Haićana tada je ostalo bez krova nad glavom, nakon čega su se vlasti i međunarodna humanitarna zajednica suočile s obnovom u državi bez zemljišnih knjiga ili građevinskih pravila.

Ne uspjevši svladati izazov obnove nakon potresa 2010. Haiti, koji ne zaobilaze ni prilično česti uragani, u zadnjih je deset godina pao u tešku društveno-političku krizu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button