HRVATSKAVIJESTI

Ponovno snažan potres kod Petrinje

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jutros dva slaba i jedan prilično jak potres s epicentrom oko 15 kilometara južno-jugoistočno od Gline. 

Najsnažniji je bio potres magnitude 4.2 prema Richteru u 10 sati i 54 minute, intenziteta u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Prethodili su mu potresi magnitude 3.0 prema Richteru u 10 sati i 3 minute i 2.5 prema Richteru u 10 sati i 31 minutu. EMSC je ranije objavio da je magnituda potresa u 10.54 sati bila 4,6 prema Richteru. Epicentar potresa bio je na dubini od pet kilometara, 20 kilometara udaljen od Petrinje te 65 kilometara od Zagreba.  “Kratko, ali treslo je kuću”, “Cijela kuća se zatresla”, “Glasan udar”, neki su od komentara građana koji su osjetili potres. 

potres

Podsjetimo, razorni potres koji je 29.12. 2020. zahvatio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela ostavio je velike posljedice na stanovništvo, ali i na površinu tla koje se u nekim selima podiglo, a u drugim propalo za nekoliko centimetara.

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vuklanologiju (INGV) napravio je analizu deformacije tla koje su nastale nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela.

Znanstvenici su za analizu koristili satelitske snimke radara sa sintetičkom aperturom (SAR) s platforme satelita Sentinel-1. Riječ je o satelitima Europske svemirske agencije koji bi u Zemljinoj orbiti trebali pratiti promjene na površini. 

Da je potres bio toliko jak i razoran, najbolje govori činjenica da je površina tla nekih od sela porasla i snizila se za nekoliko centimetara.  Profesor na Hrvatskom vojnom učilištu, Mladen Viher, napravio je analizu amplitude pomaka i izračunao da ona na površini iznosi približno 20 centimetara. To znači da se šire područje grada Petrinje izdignulo za više od 12 centimetara, dok je tlo s druge strane rasjeda oko Glinskih Poljana, propalo za oko 7 centimetara.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er