CRKVA

Poljski biskup patrijarhu moskovskom: “Molim te, brate, apeliraj na Putina da prekine besmisleni rat u kojem ginu nevini ljudi…”

„Molim te, brate, apeliraj na Vladimira Putina da prekine besmisleni rat protiv ukrajinskog naroda, u kojem ginu nevini ljudi, a ne samo vojnici, ginu i civili – posebice žene i djeca – pate”, piše voditelj Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gądecki u pismu patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Ćirilu, 2. ožujka.

“Ponizno vas molim da zahtijevate povlačenje ruskih trupa iz suverene države Ukrajine”, rekao je. Dodaje da “nikakav razlog, nikakvo opravdanje nikada ne može opravdati odluku o pokretanju vojne invazije na neovisnu državu i bombardiranju bilo kojeg stambenog naselja, škole ili vrtića”.

Poglavar biskupije je naglasio da je rat uvijek poraz čovječanstva. “Kao što sam napisao u prethodnom pismu, ovaj rat je još besmisleniji zbog bliskosti dvaju naroda i njihovih kršćanskih korijena. Je li dopušteno uništiti kolijevku kršćanstva na slavenskom tlu, mjesto gdje je krštena Rusija?”, piše on.

Nadbiskup Gądecki također traži od Kirila da apelira na ruske vojnike “da ne sudjeluju u ovom nepravednom ratu, da odbiju izvršavati naredbe koje – kao što smo već vidjeli – vode mnogim ratnim zločinima”. “Nepoštivanje naredbi u takvoj situaciji je moralna obaveza”, stoji u pismu. Istovremeno, traži od Kirila da pozove svu pravoslavnu braću u Rusiji na post i molitvu za “uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini”.

Ovo je drugi put da se poglavar biskupije obraća Ćirilu. Prethodno pismo, od 14. veljače, bilo je upućeno pravoslavnim i katoličkim biskupima Rusije i Ukrajine. Nadbiskup Gądecki je tada pozvao na “pridruživanje duhovnim naporima Kristovih sljedbenika raznih denominacija u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj kako bi se spriječio bauk novog rata u našoj regiji”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er