CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pohod Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti

Pohod Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti Dirljivi susret dviju dubokih vjernica koje slave Boga što im je iskazao obilje milosti, ujedno i prvi otajstveni susret Isusa i sv. Ivana Krstitelja.

Katolička Crkva nam u svakom mjesecu kao svojevrstan putokaz stavlja barem po jedan marijanski blagdan, a u nekom i više njih. Osim toga, dva mjeseca, svibanj i listopad, posvećeni su Majci Božjoj. Na današnji dan,  posljednji u svibnju, Crkva pred nas stavlja jedan događaj iz Marijina života, kada je, nakon navještenja, pohodila svoju rođakinju Elizabetu, koju je Bog u dubokoj starosti blagoslovio potomkom.

Evanđelist Luka zorno nam je opisao taj događaj. Neki pretpostavljaju da je ta evanđelist prijateljevao s Blaženom Djevicom Marijom i da mu je ona sama pripovijedala svoj život, što možemo čitati na početku Lukina evanđelja. Naime, Židovi su tada slavili svoj blagdan Pashe, svoj najveći vjerski i narodni blagdan kada su hodočastili u Jeruzalem da u hramu slave Boga.

Čini se da je tada i Marija pohitala, potaknuta anđelovim navještajem, pridružiti se jednoj karavani i krenula iz Nazareta u Arin Kaim gdje je živjela njezina rođakinja Elizabeta. Na to ju je potaknula vijest da je njezina rođakinja, u poodmakloj dobi, već u šestom mjesecu trudnoće. Htjela je biti uz nju i pomoći joj, ali i u njoj potražiti potvrdu i razumijevanje onoga što joj je anđeo navijestio.

Čim je Elizabeta čula dolazak Djevice Marije, zaigralo joj je čedo u utrobi.

Put je bio dug oko 149 kilometara, za što je trebalo pet dana pješačenja.  Nakon pet dana, Marija je konačno došla i pozdravila Elizabetu. Čim je Elizabeta čula Djevicu Mariju, zaigralo joj je dijete u utrobi. Osim što je to bio susret Djevice Marije i Elizabete, bio je i prvi otajstveni susret djece koje majke nose u utrobama, Prethodnika i Poslanika, Isusa i Ivana Krstitelja.

Cijeli susret je prožet radošću Duha Svetoga, te Elizabeta sva sretna izjavljuje: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje (Lk 1,42). Taj Elizabetin pozdrav postao je sastavni dio molitve “Zdravo Marijo”. Djevica Marija se čudila, otkuda Elizabeta zna, da ona nosi Isusa.

marije

Elizabeta je radosno i ushićeno dočekala posjetu rođakinje Marije, a Marija je od sreće izrekla hvalospjev Bogu, što je Njoj neznatnoj službenici povjerio tako odgovornu zadaću, da bude Majka Božja. Taj hvalospjev počinje riječima: “Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom“ (Lk 1, 46-48). Marija je ostala s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vratila kući.

 Današnji blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije pred nas stavlja ljubav i spremnost pomoći drugima, ali i spremnost staviti se Bogu na raspolaganje. Dodajmo ovome da se na današnji dan u Zagrebu kao zaštitnica grada časti Majka Božja od Kamenitih vrata.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er