OSTALO

Bidenova administracija podnijela tužbu protiv Teksasa zbog novog zakona o pobačaju

“Nije teško shvatiti koji su ciljevi Teksasa – učiniti da klinikama za pobačaje bude preriskantno djelovati u državi”, stoji u tužbi koju je u četvrtak podnijela Bidenova administracija

Bidenova administracija u četvrtak je podnijela tužbu protiv Teksasa zbog zakona kojim se u toj saveznoj državi zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta, prenosi CNA.

U tužbi podnesenoj na federalnom okružnom sudu u Zapadnom Teksasu Ministarstvo pravosuđa je navelo da je država djelovala “u otvorenom prkošenju Ustavu”, ograničavajući većinu pobačaja.

“Sjedinjene Američke Države imaju autoritet i odgovornost osigurati da nijedna država ne može lišiti pojedince njihovih ustavnih prava kroz zakonsku shemu posebno osmišljenu kako bi se spriječilo ostvarenje tih prava”, kazao je državni tužitelj Merrick Garland.

Novi zakon koji je u Teksasu na snagu stupio 1. rujna nalaže liječnicima da provjere fetalne otkucaje srca prije provedbe pobačaja. Ako se ustanove otkucaji srca – što je moguće od šestog tjedna nadalje – zakon zabranjuje izvršenje pobačaja osim kada je riječ o ugrozi života majke.

Klinike za pobačaje podnijele su zahtjev Vrhovnom sudu da se zakon stopira, ali sud je odbacio njihovu molbu naglasivši pri tome da se odluka „ne temelji ni na kakvim zaključcima vezanim za ustavnost teksaškog zakona“.

Američki predsjednik Joe Biden zakon je nazvao “napadom na ustavna prava žena bez presedana” te obećao svesrdnu pomoć kako bi se osigurala dostupnost pobačaja u Teksasu.

Prema novom zakonu žena ne može biti optužena zato što se podvrgnula pobačaju, ali pod tužbom se mogu naći oni koji provode nelegalne pobačaje kao i svi oni koji svjesno pomažu ili potiču njihovo izvršenje. Kazna za kršenje zakona iznosi najmanje 10 000 dolara uz popratne sudske troškove.

“Nije teško shvatiti koji su ciljevi Teksasa – učiniti da klinikama za pobačaje bude preriskantno djelovati u državi”, stoji u tužbi. “Dosad je zakon uspio postići željeni učinak. Pružatelji pobačaja prestali su pružati usluge zabranjene zakonom S.B. 8, čime su žene u Teksasu neprihvatljivo i protuustavno lišene usluga pobačaja.”

Predsjednica pro-life udruge Susan B. Anthony List, Marjorie Dannenfelser, kazala je kako nova zakonska legislativa u Teksasu povećava državnu podršku majkama s niskim primanjima, proširujući zdravstvenu podršku za nove majke i financirajući programe koji pružaju alternativu pobačaju.

“Teksas povećava svoju vodeću poziciju u brizi za žene i obitelji sa 100 milijuna dolara za državni program Alternative pobačaju i deset puta više pro-life centara za trudnoću u odnosu na klinike za pobačaje”, kazala je Dannenfelser.

Usko povezana s viješću o tužbi Bidenove administracije protiv Teksasa je i izjava američkog predsjednika kako život ne počinje začećem koju je dao prošlog petka. “Poštujem one koji smatraju da život počinje u trenutku začeća. Poštujem ih, ali se ne slažem s njima”, kazao je Biden tijekom konferencije za medije u Bijeloj kući.

Te su izjave odmak od njegovog ranijeg stava o početku života. Naime, godine 2008. kao kandidat za potpredsjednika Biden je kazao kako smatra da život počinje začećem, a isto je ponovio i 2012. godine.

Upitan da razjasni stav Crkve o početku života nakon Bidenovih izjava, nadbiskup Washingtona kardinal Wilton Gregory kazao je kako “predsjednik ne iskazuje crkveni nauk”.

“Katolička Crkva naučava, a to je i ranije činila, da život – ljudski život – počinje začećem”, kazao je Gregory.

Njegova je izjava privukla pozornost medija jer je nadbiskup Washingtona u središtu još uvijek aktualne rasprave u SAD-u vezane uz pitanje smiju li katolički političari koji podupiru pravo na pobačaj primati pričest. Odgovarajući na pitanje novinara krajem prošle godine vezano uz ovu temu Gregory je kazao kako ne bi uskratio pričest političarima koji se zalažu za legalan pobačaj piše Bitno.net.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er