CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pobožnost koja po riječima sv. Augustina ima veću moć od godine dana posta

Pobožnost koja po riječima sv. Augustina ima veću moć od godine dana posta Muka Gospodina našeg Isusa Krista i njeno razmatranje pobožnost je koja je mnogima zapravo mrska. Ona je među katolicima zaboravljena i često zanemarena.

“A od kuda su sveci crpili jakost i dobivali hrabrost da trpe patnje, mučenici mučeništvo ako ne iz Muka Isusa Krista Raspetoga? Sv. Josip iz Leonessa kapucin, vidjevši da ga mučitelji žele vezati konopcima, kako bi mu bolno zarezali u tijelo, on uze u svoje ruke raspelo i reče: “Kakvi konopci, evo mojih veza, moj Gospodin pribijen na Križu meni za ljubav. On sa svojom ljubavlju i patnjama me veže kako bi podnio svaku muku njemu za ljubav. I tako je trpio bez da je bio vezan, gledajući Isusa koji kao ovca nijema pred onima koji je strižu, nije otvorio usta svoja.

Pobožnost razmatranja muke Isusa Krista

Tko bi mogao reći da trpi nevin gledajući Isusa kojega za naše grijehe probodoše? Tko bi se mogao buniti da trpi zbog neke udobnosti kad je Isus postao poslušna do smrti na Križu? Tko bi mogao prigovoriti za uvrede gledajući Isusa kako prema njemu postupaju kao prema luđaku, tuku ga, izruguju, udaraju, pljuju mu u lice, obješen na sramnom mučilu? – pita se sveti Alfons Marija Liguori potičući na svakodnevnu pobožnost razamtranja muke našeg Gospodina, Isusa Krista.

Moćna je ovo pobožnost koju katolici prakticiraju u korizmi, međutim često nesvjesni njezine snage, čine ovo samo u korizmi i radi nekog reda, običaja. Međutim, upravo iz ove pobožnosti moguće je rasti u ljubavi prema Bogu i ići naprijed prema svetosti, upravo se u razmatranju muke slamaju prepreke koje nam priječe služiti Boga.

Sveti Augustin o velikoj snazi razmatranju muke

Sv. Augustin, govoreći o ovoj pobožnosti kaže da jedna suza prolivena sjećajući se Muke Isusove, vrijedi više nego hodočašće u Jeruzalem i godina posta o kruhu i vodi.
Da, jer je s tim ciljem naš Gospodin trpio kako bi mi o tome razmišljali; jer razmišljajući o njegovoj Muci nije moguće ne zapaliti se njegovom božanskom ljubavlju: Ljubav Kristova nas nuka (2 Kor 5,14).
‘Malo njih ljube Isusa, jer je malo onih koji razmatraju patnje koje je za nas pretrpio; a tko ih često razmatra, ne može živjeti da ne ljubi Isusa. Ljubav Kristova nas nuka. Osjećamo da nas njegova ljubav tako privlači da mu se ne možemo oduprijeti i ne ljubiti Boga koji je toliko trpio da bi bio ljubljen,’ – napominje dalje, sveti Alfons. “Tko želi uvijek rasti u kreposti”, uči  i sv. Bonavnetura, “neka uvijek razmatra o Kristu patniku”, i dodaje da “nema korisnije pobožne vježbe za učiniti dušu svetom od čestog razmatranja Muke Kristove”.

www.medjugorje-news.com/ dnevno.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er