OBITELJOSTALO

Pobjeda u Brazilu: Organizacija koja promiče pobačaj više se ne smije …

Sudac je naglasio da „Katolici za pravo odlučivanja“ nema odobrenje za upotrebu katoličkog imena, što zahtijeva Zakonik kanonskog prava

U Brazilu je drugostupanjski sud u São Paolu u četvrtak 29. listopada naložio nevladinoj organizaciji „Katolici za pravo odlučivanja“ (Católicas pelo Direito de Decidir) koja se zalaže za pobačaj, uklanjanje katoličkog predznaka iz imena, priopćila je Zaklada Ordo Iuris – Institut za pravnu kulturu.

Sudac Jose Carlos Ferreira Alves u presudi je utvrdio da postoji radikalna nespojivost između vrijednosti koje oduvijek promiče Katolička Crkva i onoga za što se zalaže dotična organizacija.

Sudac je također naglasio da „Katolici za pravo odlučivanja“ nema odobrenje za upotrebu katoličkog imena, što zahtijeva Zakonik kanonskog prava. Organizaciji je zapriječena dnevna novčana kazna od približno 175 američkih dolara (oko 1132 kune) ako nastavi koristiti riječ „katolici“ u svom imenu.

Odluka je rezultat tužbe koju je podnio brazilski Don Bosco Center for Faith and Culture Association, a njihov predsjednik izjavio je da je Crkva uvijek jasno osuđivala pobačaj kao težak grijeh protiv pete Božje zapovijedi Ne ubij!, te da je uporaba katoličkog imena bila u svrhu subverzije i stvaranja konfuzije među ljudima.

U presudi je sudac Ferreira Alves istaknuo da donesenom odlukom nije ugrožena sloboda govora, već je zaštićeno pravo na ime i spriječena njegova zloupotreba u svrhu manipulacije društvom.

U Brazilu su legalni pobačaji dopušteni samo u tri slučaja: trudnoće koja je posljedica silovanja, u slučaju rizika po život trudnice i anencefalije fetusa.

„Katolici za pravo odlučivanja“ nastala je 1993. kao izdanak američke nevladine organizacije „Katolici za izbor“ (Catholics for Choice) koja je oformljena početkom 1970-ih i koja je sudjelovala u pripremanju terena za donošenje odluke Roe protiv Wade nakon koje je u SAD-u počinjeno više 60 milijuna pobačaja.

„Katolici za izbor“ i sestrinske organizacije dosad su financirali Rockefeller FoundationFord Foundation i Playboy Foundation, inače poznati kao redoviti donatori najveće proabortivne organizacije Planned Parenthood koja je osobito aktivna među siromašnim i crnačkim svjetskim stanovništvom. Prvi sponzori lažnih katoličkih organizacija bili su Religious Coalition for Abortion Rights (RCAR) and the National Abortion Rights Action League (danas NARAL). Potonja je najpoznatija po ključnoj ulozi u legalizaciji pobačaja u SAD-u pomoću lažnih anketa o smrtnosti ilegalnih pobačaja i širenjem laži i dezinformacija o Katoličkoj Crkvi odigrala, priopćila je Zaklada Ordo Iuris.

„Katolici za pravo odlučivanja“ je na svojoj Facebook stranici objavila da „nije službeno obaviještena“ o odluci suda i da je „za odluku saznala iz medija“. Dodaje se da će „poduzeti odgovarajuće mjere nakon zaprimanja sudskog naloga“.

U listopadu 2012., glasnogovornik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), novinarima je o organizaciji „Katolici za izbor“ rekao da „nije katolička organizacija“. Dodao je da to „nikada nije bila, a stvorena je da bi se suprotstavila katoličkom stajalištu o pobačaju“, objavila je Catholic News Agency.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er