VJERA I DUHOVNOST

Pet važnih stvari koje trebamo znati o pobožnosti prvih pet subota: Marija nas preko njih želi…

Svrha pobožnosti pet subota jest voditi dušu bliže Isusu po Bezgrešnom Srcu Marijinu. Što smo bliže Mariji, to smo bliže Isusu, njezinu sinu. Po tim posebnim pobožnostima dopuštamo Mariji da oblikuje naša srca i pripravlja nas za cjeloživotan odnos s Isusom. Marija nas želi dovesti u nebo i siguran put u vječni život jest često primanje pričesti i odlazak na sakrament ispovijedi.

Pobožnost prvih subota u Crkvi manje je poznata i često je se miješa s pobožnošću prvih petaka, piše portal Aleteia. Kako bismo bolje razumjeli tu pobožnost u životu Crkve, prenosimo pet stvari koje trebamo znati.

Pobožnost prvih subota u Crkvi je manje poznata i često ju se pobrka s pobožnošću prvih petaka. Radi se o pobožnosti prema Gospi tijekom pet uzastopnih subota, kao naknada za uvrede koje joj se nanose. Tu je pobožnost posebno tražila Blažena Djevica Marija u teškim vremenima u kojima se nalazimo. U skladu s Gospinim ukazanjima u Fátimi, u Portugalu, središnja je tema te pobožnosti pokajanje, obraćenje i pokora za grijehe. Da bismo bolje razumjeli tu pobožnost u životu Crkve, donosimo pet stvari koje trebamo znati.

Subota je već stoljećima dan tradicionalno posvećen Blaženoj Djevici Mariji, ali je tek 1925. započela pobožnost prvih subota. 10. prosinca 1925. BDM se je ukazala sestri Luciji u samostanu u Pontevedri, u Španjolskoj. S. Lucija bila je fatimska vidjelica, zajedno s bratićem Franjom i sestričnom Jacintom. U tome privatnom ukazanju, osam godina nakon ukazanja u Fátimi, Marija je tražila da se ustanovi pobožnost pet uzastopnih subota kao naknada njezinu Bezgrešnomu Srcu.

Vezani članci

Pet mjeseci uzima se zbog pet različitih uvreda protiv Bezgrešnog Srca Marijina, koje su otkrivene s. Luciji:

1) uvrede protiv njezina bezgrešnog začeća

2) uvrede protiv njezina netaknuta djevičanstva

3) uvrede protiv njezina naslova Majke Božje i majke cijelog čovječanstva

4) uvrede onih koji namjerno stvaraju u srcima djece ravnodušnost ili čak mržnju prema Bezgrešnoj Majci

5) izravno vrijeđanje svetih slika

 Što trebamo činiti na prve subote?

Ići na misu i primiti pričest kao nadoknadu za uvrede i nezahvalnosti koje se nanose Bezgrešnomu Srcu Marijinu. Ispovijed je preduvjet za tu pobožnost, a traži se i molitva pet desetica Krunice i 15 minuta razmatranja o otajstvima (jednom ili više) Krunice.

Gospa je rekla s. Luciji: „Gledaj, moja kćeri, moje srce okruženo trnjem, kojim me nezahvalnici probadaju svakog trenutka po svojim pogrdama i nezahvalnostima. Barem me ti pokušaj utješiti i prenesi svima da ću im pomoći u času smrti milostima potrebnima za spasenje ako se pet uzastopnih prvih subota u mjesecu ispovjede, pričeste, izmole pet desetica Krunice i u mojem društvu meditiraju 15 minuta o 15 otajstava Krunice, s nakanom naknade za uvrede koje su mi nanesene.“ To znači da će svatko tko vrši tu pobožnost s vjerom dobiti posebne milosti u času svoje smrti, s obećanjem da će doći u nebo.

To nije jednostavno kao kod prvih petaka, samo ići na misu na prvu subotu pet mjeseci zaredom i onda očekivati posebne milosti u času smrti. Svrha je te pobožnosti voditi dušu bliže Isusu po Bezgrešnom Srcu Marijinu. Što smo bliže Mariji, to smo bliže Isusu, njezinu sinu. Po tim posebnim pobožnostima dopuštamo Mariji da oblikuje naša srca i pripravlja nas za cjeloživotan odnos s Isusom. Marija nas želi dovesti u nebo i siguran put u vječni život jest često primanje pričesti i odlazak na sakrament ispovijedi. Ona je Zvijezda Mora, koja pokazuje put i osvjetljava ga tako da joj možemo doći bliže. Pružimo utjehu i dajmo čast Majci Božjoj po pobožnosti prvih pet subota i tako dajmo naknadu za uvrede nanesene njezinu Bezgrešnomu Srcu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker