SVECI

Pepelnica – Čista srijeda: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!

Pepelnica – Čista srijeda: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti! Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma – vrijeme posta, molitve i pokore kojim se pripravljamo za proslavu Uskrsa.

Ovaj blagdan ima korijen u židovskoj praksi pokore i posta. Kao izvanjski znak pokore, Židovi su na čelu nosili pepeo. On simbolizira prah iz kojeg nas je Bog stvorio. U prvoj kršćanskoj zajednici, javni su griješnici primali pepeo kao znak svoje pokore, te je uklanjanje pepela na Uskrs označavalo njihovo pomirenje s Bogom i s kršćanskom zajednicom koje su svojim grijesima uvrijedili.

Dok svećenik stavlja znak križa na čelo pokornika, ili ga posipa po njegovoj glavi izgovara riječi: „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!“ ili „Obrati se i vjeruj evanđelju!“. Pepeo simbolizira i krivnju i kajanje, u ovom slučaju naše kajanje jer smo griješili i tako se udaljili od Boga.

Pepeo primamo pod misom, i svi su vjernici pozvani primiti ga kao vidljivi znak pokore. Pepeo se najčešće pravi spaljivanjem maslinovih grančica od prethodne Cvjetnice.

Vezani članci

Važno je zapamtiti da je Čista srijeda dan posta, pokore i autorefleksivne molitve. U Katoličkoj crkvi na taj je dan zapovijedani post i nemrs. Nemrs znači uzdržavanje od mesa a post da se toga dan možemo samo jednom do sita najesti. Starije osobe, djeca, trudnice i bolesnici pošteđeni su posta i nemrsa.

Pepelnicom započinjemo korizmu, vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Isusovo uskrsnuće koje slavimo na Uskrs. Pepelnica i korizma podsjećaju nas na prolaznost ljudskoga života ovdje na zemlji i da nam je prava domovina zapravo na nebu. Kroz post, molitvu i djela milosrđa nastojimo biti bolji ljudi i kršćani i tako se pripremiti za Kristov dolazak ali i već sada na zemlji ostvarivati Njegovo Kraljevstvo.

Iako je korizma koju danas započinjemo vrijeme ozbiljnosti i razmišljanja o svojim grijesima, nikako ne smijemo dopustiti da nas promišljanje o vlastitoj grešnosti dovede u očaj. Naprotiv, trebali bismo se uzdati u Božju neizmjernu milost i biti sigurni u Njegovu želju da oprosti onima koji su raskajana srca. Crkva nas stoga poziva da se u ovome vremenu korizme preispitamo, obratimo i tako u Božjoj milosti dočekamo najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er