VJERA I DUHOVNOST

Patrijarh Kiril uvjeren da Rusija spašava svijet od Antikrista: ‘Mi smo sila koja ga sputava’

Patrijarh tvrdi da nije slučajno da su “na ovu silu danas uperene sve oštre strijele svih onih koji žele kompromitirati Crkvu, podijeliti je i otrgnuti od naroda

Ne spominjući tekući rat u Ukrajini, patrijarh Kiril nagovještava bitku na višoj razini. Ruska pravoslavna crkva “sputava antikrista”, rekao je prošli tjedan patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Državna ruska novinska agencija, citirala je patrijarha koji je rekao da Crkva i njezini vjernici služe kao učinkovita blokada protiv napretka antikrista.

Kirill, koji je to izjavio u četvrtak, nije spomenuo rusku invaziju na Ukrajinu. Ali činilo se da je njegovo upućivanje na “vanjske sile” u skladu s njegovim opravdanjem Kremlja u ratu protiv Ukrajine.

“Zašto su se vanjske sile podigle protiv ruskih zemalja?” On je rekao. “Zašto nastoje uništiti, podijeliti, postaviti brata protiv brata?”

Ruski predsjednik Vladimir V. Putin dao je javne izjave podupirući stajalište da je Ukrajina, koja je 1991. proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza, neraskidivi dio Rusije i da su dva naroda duhovna braća.

Slavenska pravoslavna tradicija, koja se očituje u pravoslavnim crkvama u Ukrajini i Rusiji, kao i u ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, započela je krštenjem Kijev-Ukrajine pod knezom Volodimirom 988. godine. Rusi Kijev često smatraju kao „majku svih ruskih gradova.”

Kirill, koji je blizak Putinu, branio je moskovsku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, kako je Putin naziva, kao dio križarskog pohoda za poraz zadiranja liberalnih vrijednosti.

Prije nekoliko tjedana, tijekom božanske liturgije u moskovskoj katedrali, Kirill je rekao da rat ima puno veze s homoseksualnim planom Zapada. Patrijarh do dana današnjeg nije osudio Putinov rat protiv susjeda.

Kiril je ovog tjedna rekao da Knjiga Otkrivenja “spominje određenu silu koja koči dolazak u svijet antikrista”.

“Neki su mislili da je Crkva ta koja to koči, i to je točno”, rekao je.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava antikrista na sljedeći način:
Prije Kristova drugog dolaska Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će poljuljati vjeru mnogih vjernika.

Progon koji prati njezino hodočašće na zemlji otkrit će “otajstvo bezakonja” u obliku vjerske obmane koja ljudima nudi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpadništva od istine. Najviša vjerska obmana je antikrista, pseudomesijanizam kojim se čovjek veliča umjesto Boga i njegovog Mesije koji je došao u tijelu. (Katekizam Katoličke crkve 675)

Kiril je rekao da pravoslavna crkva “čuva ljude da ne izgube orijentaciju u životu. To je pravoslavna vjera, koja živi i djeluje u pravoslavnoj crkvi – to je sila koja koči antikrista.“

Kako je izvijestila novinska agencija Reuters , Kirill je rekao da nije slučajno da su “na ovu silu danas uperene sve oštre strijele svih onih koji žele kompromitirati Crkvu, podijeliti je i otrgnuti od naroda”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
dnevno.hr / vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er