VJERA I DUHOVNOST

Paragvajske jaslice oživljene snagom vode

Paragvajske jaslice oživljene snagom vode Četvrt Bella Vista u paragvajskom gradu Luqueu mjesto je jedinstvenih hidrauličnih jaslice u Paragvaju. Tradiciju je započeo Esteban Sabaté 1953. godine, a danas ih uređuju njegova djeca i unuci.

Obitelj Sabaté iz paragvajskog grada Luque svakog prosinca priprema hidraulične jaslice koje posljednjih 68 godina privlače tisuće posjetitelja prenosi portal hkm.hr

Četvrt Bella Vista u paragvajskom gradu Luque mjesto je jedinstvenih hidrauličnih jaslica u Paragvaju. Jaslice sastavljene od oko stotinu dijelova oživljavaju snagom vode. Njihova je gradnja započela sa Svetom Obitelji, no s vremenom su dobile i druge likove. Tradiciju je započeo Esteban Sabaté 1953. godine, a danas ih uređuju njegova djeca i unuci.

Esteban Sabaté, sin pokretača jaslica, s kojim dijeli ime i ljubav prema ovoj tradiciji, objasnio je za Aleteiju da se svake godine dodaje nešto novo.

Iako nisu svi dijelovi pomični, ovo su prve paragvajske hidraulične jaslice i svake godine privlače tisuće posjetitelja koji se ne prestaju diviti njihovoj veličini i kreativnosti.

Likovi se u jaslice ne dodaju nasumično, već se njima trudimo nekome odati posebnu počast. Među figurama su radnici, seljaci, liječnici, glazbenici, plesači i drugi predstavnici paragvajske kulture.

“Naša je obitelj snažnog katoličkog duha, a ovo nasljeđe nam je ostavio naš otac. Za mnoge ljude je sada već božićna tradicija posjetiti naše jaslice. Ove godine punimo 68 godina. Sve je počelo skromnim jaslicama na stolu”, rekao je Esteban.

Sedam metara široke i osam dugačke, jaslice su atrakcija za ljude koji dolaze iz raznih dijelova Paragvaja i iz inozemstva u dom obitelji Sabaté.

“Jaslice su postale popularne sedamdesetih godina, a mi smo primali ljude sa svih strana. Upravo je moj otac osmislio vodeni pogon što je učinilo naše jaslice još popularnijima!”

Ove godine obitelj Sabaté dodala je plesačicu odjevenu u tradicionalnu paragvajsku haljinu. Prošle godine, u čast liječnicima koji su se borili na prvim linijama protiv Covid-19, dodani dio bio je lik u zaštitnom odijelu.

U Paragvaju je običaj da katoličke obitelji postavljaju vlastite jaslice nakon Gospe od Caacupéa, blagdana koji se slavi 8. prosinca. Osim Svete obitelji, Triju kraljeva i životinja, svaka obitelj daje dašak kreativnosti dodavanjem novih likova.

paragvajske jaslice

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er