CRKVAPAPA FRANJO

PAPINA NAKANA ZA LIPANJ Papa nas poziva da tijekom lipnja u središe naše molitve stavimo obitelj

Obitelj je u središtu Papinog videa s molitvenom nakanom za lipanj, koji je danas objavila Papina svjetska molitvena mreža. Papa Franjo podsjeća na skori Svjetski susret obitelji u Rimu, te potiče kršćanske obitelji da iskazuju ljubav konkretnim gestama, da uče od pogrešaka i pronađu Božju prisutnost u svakom trenutku

Ljubav u obitelji osobni je put svetosti za svakoga od nas – misao je iz videa s molitvenom nakanom za lipanj, objavljenom danas, koju papa Franjo povjerava Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže, prenosi Vatican News.

Papin je pogled upravljen prema Svjetskom susretu obitelji koji će se održati od 22. do 26. lipnja u Rimu, a koji će biti završni događaj u godini posvećenoj razmišljanju o obitelji, povodom pete obljetnice apostolske pobudnice Amoris laetitia.

Sveti Otac moli za kršćanske obitelji u cijelom svijetu, da konkretnim gestama žive besplatnost ljubavi, i svetost u svakodnevnom životu. Ne postoji savršena obitelj. Uvijek postoje neki ‘ali’ – kaže Papa. Ali, ništa se neće dogoditi. Ne trebamo se bojati pogrješaka; valja učiti od njih kako bismo išli naprijed. Nemojmo zaboraviti da je Bog s nama: u obitelji, u susjedstvu, u gradu u kojem živimo, s nama je.

Ne boj se ni usred valova života, jer Bog brine o nama. Brine se za nas, ostaje s nama u svakom trenutku u ljuljanju lađe koju more baca: kada raspravljamo, kada trpimo, kada smo radosni, Gospodin je tu i prati nas, pomaže nam i ispravlja nas.

U obitelji se uči biti zajedno među različitim generacijama – primijetio je papa Franjo. Obitelj je mjesto gdje učimo živjeti zajedno s mlađima i sa starijima. I u tom zajedničkom životu mladih, starijih osoba, odraslih i djece, ostajući sjedinjeni u različitostima, evangeliziramo svojim primjerom života.

Papin lipanjski video drugi je u tromjesečnom nizu posvećenom obitelji, koji je ostvarila Papina svjetska molitvena mreža u suradnji s Dikasterijem za laike, obitelj i život. U svibnju su protagonisti bili mladi, a u srpnju će biti starije osobe. Nasuprot podacima koji očituju stalnu krizu koju proživljava obitelj – priznata kao temeljna stanica društva – ona je i dalje glavni izvor smisla u životu mnogih ljudi. Podatak proizlazi iz istraživanja Pew Research Centra, provedenoga 2021. godine, prema kojem obitelj zauzima prvo mjesto među stvarnostima koje postojanju daju smisao.

Sa svoje je strane kardinal Kevin Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život, također istaknuo da ne postoje savršene obitelji, kako nas na to podsjeća Amoris laetitia, te da se ne trebamo bojati teškoća. U svim obiteljima ima briga, patnje, ali i radosti i nade. Odnosi ljubavi između supružnika, roditelja, djece te djedova i baka, pretvaraju ih u putove svetosti koje čine jednostavne svakodnevne geste, koje obične trenutke pretvaraju u izvanredne – napomenuo je kardinal Farrell.

Isusovac pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, napomenuo je pak kako nas papa Franjo podsjeća da je obitelj mjesto gdje učimo živjeti s različitostima, s mlađima i sa starijima. Susretanje različitih ljudi jest bogatstvo, a ne prijetnja.

U današnjem svijetu čini se da različitost izaziva sukob, kada bi, naprotiv, trebala otvoriti nove putove. Obitelj je mjesto gdje se uči voljeti, živjeti s različitostima, učeći na greškama, svjesni da je Gospodin prisutan, da pomaže i prati nas. To iskustvo Božje prisutnosti proizlazi iz molitve; zbog toga je važno moliti na tu Papinu nakanu – rekao je pater Fornos.

Papin video, preveden na 23 jezika i objavljen u 114 zemalja, od 2016. godine je pregledan više od 176 milijuna puta na svim vatikanskim društvenim mrežama.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er