CRKVASVECI

Papa Viktor I. – okončao je spor o datumu proslave Uskrsa

Unatoč razdoblju mira u vrijeme njegova pontifikata (189. – 199.), papa Viktor podnio je mučeničku smrt pod carem Septimijem Severom, te je pokopan u blizini Petrova groba. Katolička, Pravoslavna i Koptska Crkva štuju ga kao sveca.

Sveti Viktor I.,papa (189. – 199.) i mučenik, rodom je iz Afrike, a na Pet­rovoj Stolici naslijedio je papu Eleuterija. Crkvom je upravljao 10 godina. Tijekom potifikata u Rimu je organizirao pomaganje ne samo siro­mašnih već i zatvorenih kršćana i onih koji su bili otjerani na prisilni rad.

Nakon dugih rasprava i crkvenih zborovanja papa Viktor I. je odlučio neka se u cijeloj Crkvi Uskrs slavi u prvu nedjelju nakon proljetnog ekvinocija

Posebna mu je zasluga što je dokončao spor o datumu slavljenja Uskrsa. Brojne su crkvene zajednice u Maloj Aziji slavile Uskrs, po uzoru na starozavjetnu Pashu (usp. Izl 12,1-21), na 14. židovskog mjeseca ni­sana (ožujak i travanj), bez obzira u koji bi dan bio taj datum, dok se u Rimu i drugim crkvenim zajednicama slavio u nedjelju nakon toga datuma, jer je Isus uskrsnuo “prvog dana po suboti”, u nedjelju.

Nakon dugih rasprava i crkvenih zborovanja papa Viktor I. je odlučio neka se u cijeloj Crkvi Uskrs slavi u prvu nedjelju nakon proljetnog ekvinocija, čega se Crkva i danas drži. Viktor I. je također osporio i osudio kao vjersku zabludu mišljenja onih koji su u njegovo vrijeme nijekali Kristovo božanstvo i tvrdili kako je u Bogu samo jedna osoba.

Knjiga o papama (Liber Pontificalis) bilježi kako je papa Viktor I. umro mučeničkom smrću za cara Septimija Severa i kako je pokopan u Vatikanu uz grob svetog Petra. Stoga je unesen u popis mučenika (Rimski martirologij) i kao takav slavljen od starine.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er