CRKVAVJERA I DUHOVNOST

PAPA TELEFONSKIM POZIVOM IZNENADIO JEDNOG BISKUPA

Biskup Lisboa prije nekoliko dana preko medija je uputio apel za međunarodnu pomoć žrtvama terorizma u nemirnoj provinciji Cabo Delgado

Papa Franjo neočekivano je u srijedu, 19. kolovoza 2020. nazvao biskupa Luiza Fernanda Lisboa u Mozambiku, zanimao se za stanje u Biskupiji Pemba na sjeveru te južnoafričke države i obećao mu pomoć, prenosi Vatican News.

Biskup Lisboa prije nekoliko dana preko medija je uputio apel za međunarodnu pomoć žrtvama terorizma u nemirnoj provinciji Cabo Delgado, u kojoj ne samo da treba zaustaviti krvave sukobe nego i pomoći više od 250.000 izbjeglica koji su bez hrane, lijekova i odjeće.

Provinciju Cabo Delgado na granici s Tanzanijom već tri godine potresaju napadi džihadista, a česti su i napadi na kršćane i kršćanske ustanove na sjeveru zemlje koju je Papa pohodio u rujnu protekle godine. Mons. Lisboa ističe da su borbe vojske i naoružanih skupina sasvim destabilizirale to područje. Krajem lipnja džihadisti su tako spalili crkvu i opustošili škole u najvećem centru provincije Mocimboa da Praia. Otkako su godine 2010. u obalnom području otkrivena bogata nalazišta zemnog plina, postoji nada da će se ta siromašna zemlja razviti, no rastući sukobi onemogućavaju investicije. Sam je biskup Lisboa, koji se zauzima za siromašne na tom području i kritičan je prema vlastima, već više puta dobio prijetnje smrću.

Papa se raspitivao za stanje u Mocimboa da Praia, lučkome gradu koji su zauzeli islamski ekstremisti navodno povezani s tzv. Islamskom državom. Budući da je luka važna za nacionalni energetski projekt tu se isprepliću brojni interesi, između ostaloga i somalskih militanata, tako da još uvijek nije jasno tko stoji iza napada. Biskup je Papi ispričao kako još uvijek ne znaju sudbinu dviju redovnica koje su se tamo nalazile, što je Svetog Oca rastužilo te je obećao da će moliti za njih.

Papa se u telefonskom razgovoru osvrnuo i na svoj prošlogodišnji posjet Mozambiku, istaknuvši kako mu je jako stalo do Cabo Delgadoa te biskupu savjetovao da od kardinala Michaela Czernyja iz Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja zatraži humanitarnu pomoć. (kta/ika)

www.medjugorje-news.com/

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er