CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Papa prvi puta u Iraku, posjetit će kršćanima jedno posebno mjesto

Papa Franjo u petak bi trebao stići u Irak te će tako postati prvi Papa koji je posjetio tu zemlju.

Kako piše Andrea Tornielli za Vatican News će “izraziti svoju bliskost kršćanima, podršku rekonstrukciji zemlje razorene ratom i terorizmom, obratiti se našoj muslimanskoj braći i sestrama”.

Papa Franjo trebao bi posjetiti Ur Kaldejski, rodno mjesto Abrahama, praoca triju velikih monoteističkih religija – judaizma, kršćanstva i islama.

Tri velike svjetske monoteističke religije smatraju Abrahama svojim praocem i prorokom jer je opisan kao prvi vjernik u jednog Boga. 

Abraham je prema Bibliji praotac židovskog naroda, a smješta se u razdoblje između 2000. i 1300. pr. Kr. Kršćanstvo ga smatra svojim praocem i poziva se na njega i njegovu krjepost vjere papa, a osim u spisima Novoga zavjeta, primjerice u Iv 8,39-40; Dj 7,16; Rim 4,1; Gal 4,22; Heb 11,8; Jak 2,21-23, spominju ga i apokrifi,primjerice Abrahamova apokalipsa i Abrahamova oporuka. Islam ga smatra prorokom i spominje ga u svojim svetim spisima, a 14. sura u Kuranu nazvana je po njemu.

AP piše da će Papa predvoditi i misno slavlje za oko 10 tisuća ljudi u Erbilu, glavnom gradu Iračkog Kurdistana. Također će se također susresti s velikim ajatolahom Alijem Al Sistanijem, jednim od najmoćnijih šijitskih klerika u zemlji.

Tornielli posjeća da je Papa Ivan Pavao II. trebao posjetiti Ur 1999.. Međutim, do posjeta nije došlo zbog protivljenja iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Trenutno u Iraku živi, uslijed progona, oko tri puta manje kršćana nego 1999. PAPA U Iraku postoji više kršćanskih denominacija, ali najviše je pripadnika Kaldejske Katoličke Crkve koja priznaje Papu za svog poglavara.

www.medjugorje-news.com/dnevno.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er